mszp.hu | PASOK PES Görögország
2015. január 27. 16:09

Görög választás: üzenet, amelyre oda kell figyelni

A PES elnöke a görögországi választások eredményéről.

Ez egy demokratikus eredmény, amelyet tiszteletben kell tartani. A görögök sokat szenvedtek a válság miatt, döntésük egyértelmű tiltakozás a Trojka és a konzervatív Európa által erőltetett megszorító intézkedések ellen. Üzenet, amelyre oda kell figyelni: Európa nem lehet tovább a megszorítások megszállottja! Az Európai Szocialisták Pártja (PES) a Pánhellén Szocialista Mozgalommal (PASOK) és a többi tagpárttal együtt ezért a változásért harcol, a válság kezdete óta. Már Európa szerte láthatóak az eredményei a szociális szférában és az igazságos növekedésben bízó politikának - mondta Szergej Sztanisev, a PES elnöke a görögországi parlamenti választások eredményére reagálva.

Sztanisev hozzátette, hogy a PASOK mindig is rendületlenül hitte, hogy Görögországnak az Európai Unióban és az Eurozónában a helye. Hiszem, hogy jelenlétük a parlamentben kulcsfontosságú lesz, és az európai út felé tereli az országot. A PASOK - azzal, hogy talpra állította Görögországot, és megmentette az államcsődtől - hatalmas terhet vett a vállára, amely elől nem futamodott meg, és amelynek kész volt megfizetni az árát.

A Syriza által vezetett új kormánynak tisztában kell lennie azzal, hogy az erős nemzeti konszenzus érdekében párbeszédre lesz szüksége a PASOK-kal és más progresszív pártokkal. A görög választók kifejezték a demokrácia iránti elkötelezettségüket, most a politikusokon a sor, hogy olyan kormányt alakítsanak, amely bizonyítja az ő Európa iránti elkötelezettségüket. Itt az idő, hogy minden szociáldemokrata párt összefogjon ezekért az elvekért, egyúttal a szélsőjobboldali Arany Hajnal folyamatos jelenléte ellen."

A PASOK érdemei elévülhetetlenek az Európában elkezdődött változásokban. Mindezt úgy érték el, hogy tartózkodtak a populizmustól és a hamis ígéretektől - jelentette ki a PES elnöke.

A címoldali fotó: Wikipédia.