Gratulálunk a Csak a szél készítőinek a LUX-Díj jelöléséhez

A mélyszegénységben élők, köztük a romák helyzetének rendezése nemzeti ügy. "Őszinte elismeréssel gratulálunk Fliegauf Benedek rendezőnek és a 'Csak a szél' teljes stábjának az Európai Parlament által alapított LUX-Díj jelöléséhez.  

Üdvözöljük, hogy a LUX-Díj létrejötte óta eltelt alig öt évben már második alkalommal szerepelt magyar film a döntősök között, korábban Mundruczó Kornél Delta című alkotása. Ez a független magyar filmgyártás erejét mutatja.

Az egyre terjedő roma-ellenesség és a gyűlöletbeszéd megmételyezi a magyar társadalom lelkét és tudatát. A gyűlölet kiküszöbölése nem csak rendőrségi, sokkal inkább politikai, erkölcsi és nevelési ügy. Minden demokratának kötelessége lenne elhatárolódni a szélsőséges nézetektől, a gyűlöletbeszédtől." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba és Göncz Kinga, európai parlamenti képviselők a mai díjátadó kapcsán.

"A Csak a szél elemi erővel mutatja be a mélyszegénységben élők, köztük a romák kilátástalan helyzetét, a velük szemben megnyilvánuló hátrányos megkülönböztetéseket, a tragédiába torkolló gyűlöletet. A mélyszegénység felszámolásának, illetve a romák társadalmi integrációjának Magyarországon nemzeti üggyé kell válnia, ami a politikai erők összefogásával, a többségi társadalom és a romák közötti érdemi párbeszéddel, kölcsönös erőfeszítésekkel érhető el.

A társadalmi együttélés, a jogrend betartása, betartatása, a közösség értékteremtéséhez, munkájához való hozzájárulás valamennyi polgárnak, magyarnak, romának egyaránt egyetemes kötelessége. A magyar többségi társadalom és a romák közötti jobb megértést szolgálta ez a kiváló film." - emelték ki az MSZP EP delegáció képviselői.