Gratulálunk, sikerült! – az áfa csökken, az ár nem

A kormány tegnapi bejelentése a sertésáfa csökkentéséről azoknak kedvez, akik féldisznóval a hátukon szoktak hazajárni a piacról. Magyarország jobban teljesíthet – a cipekedésben.

Az élősertés és a félsertés áfájának csökkentése legfeljebb a feldolgozók finanszírozási helyzetén javít, de a kilós karajért sorba álló kisfogyasztóknak egy fillérrel sem teszi olcsóbbá az életét. Viszont rendkívül nehéz helyzetbe hozza a sertéstartókat is. Ezzel bebizonyosodott, hogy a Fidesznek nem számít a kisfogyasztók érdeke, de az is kiderült, hogy a Fidesz a tisztességes magyar kereskedőkkel szemben a feketekereskedők oldalán áll. A kormány által benyújtott javaslatból kiderül, hogy egy fillért sem hajlandók a költségvetésből szegényebbekre áldozni, a tegnapi bejelentés csak arra volt jó, hogy a fideszes óriásplakátokra ki lehessen írni az áfacsökkentést is.
 
Az MSZP által két éve követelt 22%-os áfacsökkentés az alapvető élelmiszerek körére terjed ki, mert egy átlagcsalád megélhetési költségeinek felét ma már az élelmiszerboltban hagyott összeg teszi ki.
 
Az MSZP továbbra is az alapvető élelmiszerek árának azonnali csökkentését követeli! Egyúttal elvárjuk, hogy a mezőgazdasági bizottság a sertéstartók érdekében azonnal nyújtson be módosító javaslatot! Felszólítjuk a Fidesz által vezetett agrárkamarát, hogy juttassa érvényre a családok és a szakma egybehangzó követeléseit, valamint, hogy védje meg a sertéstartókat a teljes ellehetetlenüléstől! Ha nem teszik meg, mi fogjuk megtenni a kormányváltás után.
 
Gőgös Zoltán,
a mezőgazdasági bizottság alelnöke