infoPápa.hu | Belföld
2016. október 23. 21:42

Grőber: A Fidesz azt teszi, ami ellen '56-ban harcoltak

Grőber: A Fidesz azt teszi, ami ellen '56-ban harcoltak
A baloldal külön megemlékezést tartott, melyen képviseltette magát az MSZP, az Együtt, a PM és a DK. Grőber Attila úgy fogalmazott, nem öröm, hogy külön emlékeznek, de a Fidesz kisajátítja az ünnepet és átírja a történelmet.

A szocialista politikus szerint a rendszerváltáskor 1956 elfojtott értékei elevenedtek meg, ettől volt olyan felemelő az új magyar demokrácia. - Akkor azt hittük, hogy véget ér a történelemhamisítás kora, és beköszönt a tárgyilagosság időszaka. Nagyot tévedtünk - szögezte le a szónok.

Mint fogalmazott, az ötvenhatos forradalmárokban együtt voltak jelen szociáldemokraták, agrárszocialisták, reforkommunisták és polgári demokratikus értékeket vallók. Voltak azonban olyan alapelvek, melyek összekötötték őket. - Sem a szovjet típusú rendszert, sem a Horthy-korszakot nem akarták, helyette plurális, nyitott, szabad társadalmat óhajtottak. A másik alapelv pedig a nemzeti függetlenség volt. Ezeken túl a forradalom nagyon sokszínű volt - fogalmazott Grőber Attila, aki szerint a Fidesz ezt eltagadja, átírja a történelmet, saját ideológiája alátámasztására használja fel 1956-ot. - Az ilyen '56 nem a nemzeté. Az ilyen '56 a Fideszé. Nem jókedvünkben tesszük, de ezért ünneplünk mi külön - húzta alá Grőber Attila hozzátéve, egyre többen érzik ma Magyarországon, hogy ugyan egy országban élnek, de teljesen más világban, mint a kormányzó hatalom. - Párbeszédről beszélnek, miközben nincs párbeszéd, legfeljebb kétharmados többségük veszélye esetén. Egységről beszélnek, miközben megosztanak bennünket. Szolidaritást hirdetnek és félelmet gerjesztenek. Függetlenségről beszélnek, miközben az oroszok már Pakson vannak. Sajtószabadságról papolnak és korlátozzák az ellenzéki médiát. Azt teszik, ami ellen 1956 hősei harcoltak - mondta Grőber Attila, majd felolvasta azt a politikai hitvallást, melyet a jelenlévők is aláírtak.

Grőber Attila szerint a Fidesz elleni küzdelemhez mindenkire szüksége van. - De nem minden emberre. Azokra, akik nem akarnak együtt, közösen, párbeszédben, demokratikusan, magyarul együttműködni a hatalom leváltásához, nincs szükségünk. Együtt, párbeszédben, demokratikusan, magyarul - zárta gondolatait a szocialista politikus.

A megemlékezés koszorúzással, gyertyagyújtással és a Szózat hangjaival zárult.