papa-ma | Belföld | Pápa
2016. február 15. 19:22

Grőber Attila évet értékelt

Rendhagyó évértékelőt tartott Grőber Attila önkormányzati képviselő a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont emeleti előadótermében: a Magyar Szocialista Párt pápai elnöke a 2014-es önkormányzati választásoktól a tavalyi esztendő végéig terjedő időszak közéleti, politikai történéseinek, folyamatainak, összefüggéseinek elemzésére vállalkozott. Mint azt beszéde elején elmondta, a továbbiakban rendszeressé szeretné tenni az ilyen értékelőket.

Grőber Attila az országos politikára is kitekintést tett, de elsősorban a helyi adó- és gazdaságpolitikát, illetve demográfiát vett górcső alá. Kifejtette, meglátása szerint a város gazdasági teljesítőképessége a számok nyelvén láthatóan romlott az elmúlt másfél évben. Példaként említette az önkormányzat nemrég elfogadott 2016-os költségvetését. – Idén a város a saját erejéből mindössze 238 millió forintot tud előteremteni fejlesztésre. Ez az összeg csak kicsivel több annál, mint amit az önkormányzat az új adókkal beszed. Tehát az új adók nélkül a város gazdasági teljesítőképessége és önfejlesztő képessége nagyon közel van a nullához – hangsúlyozta az MSZP pápai elnöke. Hozzátette, Pápa fejlődéséhez nem csak a sikeres európai uniós pályázatokra kell várni, hanem erősíteni kell a város önfejlesztő képességét.

– 2005 és 2014 között a 15 és 64 év közötti aktív lakosság létszáma 23.076 főről 21.180-ra csökkent. Ez kétezer embert jelent. Törekedni kell rá, hogy a város növelje a munkaerő-megtartó képességét. Ezt elsősorban a fizetőképes kereslet megadásával és a helyi vállalkozások támogatásával érhetjük el. Így fog nőni a helyi vállalkozások bevétele, így tudjuk növelni az iparűzési adót – fogalmazott az önkormányzati képviselő. Megjegyezte, Pápának ezzel kapcsolatban van hová fejlődnie, ugyanis a régióban találhatóak hasonló méretű városok, melyeknek jóval nagyobb az iparűzési adóból származó bevétele.

Grőber Attila elmondta azt is: nem politikai pártokat, hanem bizonyos magatartásformákat, illetve a közélettel, a politikával szembeni apátiát tartja az ellenfelének.

A Pápa Városi Televízió híradasát idekattintva tekintheti meg >>>