papa-ma
2011. február 15. 19:21

Grőber Attila: Új szemléletű költségvetésre van szükség

Pápa Város Önkormányzatának pénzügyi bizottsága tegnap tárgyalta a 2011. év költségvetési rendeletének tervezetét. Grőber Attila szocialista önkormányzati képviselő mai sajtótájékoztatóján elvi kérdéseket vetett fel a tervezettel kapcsolatban.

2011-ben az önkormányzatot megillető állami támogatások és az személyi jövedelemadó bevételek összege - a 2010. évihez képest - abszolútmértékben csökkent - jelentette ki Grőber Attila, majd hozzátette - ez alapjában nem rendíti meg a költségvetést, de fontos megállapítás. Ebből az a tanulság, hogy a következő években a saját lábunkon kell megállnunk. Magunknak kell biztosítani a fejlődés feltételeit, mert nem számíthatunk másra - fogalmazott a képviselő.

"Ilyen szerkezetű költségvetést, most utoljára tárgyalunk"
- Néhány évvel ezelőtt a városnak több száz millió forintja jutott arra, hogy saját forrásból beruházásokat indítson. Most pedig ott tartunk, - és ez a bennünket körülvevő világ változása - hogy a fejlesztéseink önrészéhez is hiteleket kell felvennünk. Most türelmesnek és higgadtnak kell lenni. Politikai hovatartozástól függetlenül le kell ülni és meg kell beszélni, melyek azok a pontok, amelyekben együtt kell dolgozni. És utána cselekedni kell.
A szocialista politikus szerint csökkenteni kell a kiadásokat. Meg kell vizsgálni, hogyan lehet feladatokat átcsoportosítani, és jól át kell gondolni, milyen célokra fordítjuk a pénzt - tette hozzá Grőber, majd azzal folytatta - a másik fontos dolog a bevételek növelése. A képviselő megítélése szerint új szemléletű költségvetésre lesz szükség. "További hitelfelvétel rendkívül kockázatos."
- Ha további hiteleket veszünk fel, akkor felmerül a lehetőség, hogy adósságcsapdába kerülünk. Ez a költségvetés több új hitelfelvételt is tartalmaz. 500 millió forintot működési célra, 340 millió forint hitelt a fejlesztések finanszírozására vesz fel a város. Lehet, hogy ezeket a hiteleket nem kellene egyszerre felvenni - véli az önkormányzati képviselő.

"A költségvetés bevételi oldalának egyik eleme nem teljesen megalapozott: a tárgyi eszközök értékesítése."
- A tárgyi eszközök értékesítéséhez betervezett összeg: 118 millió forint. Ez azért problémás, mivel jelen pillanatban nincs kereslet az ingatlanok iránt. A betervezett összeg a korábbi években sem, vagy alig teljesült - részletezte Grőber Attila.

"A bevételnövekedésnek egyetlen eszköze van: a munkahelyteremtés."
- A következő hónapokban létre kell hozni egy gazdasági kabinetet, olyan szakemberekkel, akik felkeresik, felkutatják a befektetőket, potenciális beruházókat. Pápánál kisebb városokban sokkal több az iparűzési adóbevétel, mint egy milliárd forint. Ha ezt az egy milliárd forintot csak 500 millió forinttal tudjuk növelni, az azt jelenti, hogy - egyébként a likviditás biztosítása érdekében - működésű célú hitelt nem kell felvenni. Ez az egyetlen út a bevételek növelése érdekében és a munkahelyteremtés kérdésében - fejtette ki gondolatait a szocialista politikus.

Grőber Attila a sajtótájékoztatón megjegyezte, a humán papilloma vírus (HPV) okozta méhnyakrák elleni oltásra 2,5 millió forintot különít el a költségvetés. Az első két oltás egyénileg történik, a harmadik oltást az önkormányzat biztosítja az illetőnek, így a többkomponensű oltás költségének egyharmadát az önkormányzat fedezi. A sajtótájékoztatón elhangzott, egy oltás ára 20 ezer forint. A szocialista önkormányzati képviselő elmondta, ez azt jelenti, hogy azokat támogatja az önkormányzat 20 ezer forinttal, akik képesek 40 ezer forintot kiadni.
- Az ötlet nagyon jó, de módosító javaslatot fogunk beadni annak érdekében, hogy valóban mindenki számára ingyenesen hozzáférhető legyen az oltás.
 
    mo
/papa-ma.hu/