eszon.hu | Belföld | együttműködés
2013. augusztus 25. 11:44

Gúr: 'Kész lettem volna visszalépni'

Az MSZP alelnöke már korábban jelezte Mesterházynak: az ő miskolci indulásán nem múlhat a megegyezés. Az Együtt-PM más utat járna.  

A választási együttműködési tárgyalások sikere érdekében elfogadta volna Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke, hogy az egyik miskolci választókerületben, abban, ahol ő az MSZP jelölt-jelöltje, az Együtt-PM szövetség kapja meg a jelöltállítás jogát. Többek között ez is szerepelt abban a javaslatcsomagban, amelyet Mesterházy Attila, az MSZP elnöke vitt magával a pénteki tárgyalásra. Az, hogy az MSZP-s engedmények ellenére mégis megszakadtak a tárgyalások, Gúr Nándor szerint azért van, mert az Együtt-PM most úgy gondolja, nem tárgyalásos, hanem versenyalapon kell kiválasztani a közös miniszterelnök-jelöltet. Gúr Nándornak továbbra is az a véleménye, amit 2012 novemberében megfogalmaztak: a demokratikus ellenzéki pártoknak közös egyéni választókerületi jelöltekkel, közös listával, közös miniszterelnök-jelölttel kell küzdeniük az Orbán-rezsim leváltásáért.

– A péntek délutáni, esti fordulatra azért igazándiból senki sem számított. A tárgyalódelegáció tagjaként Önt is meglepetésként érték a fejlemények?

– Nemcsak engem. Mesterházy Attila még pénteken is úgy egyeztetett Bajnai Gordonnal, hogy készek vagyunk a megegyezésre, készek vagyunk akár áldozatokra is, ha ez szükséges ahhoz, hogy mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet állíthassunk.

– Akár miskolci áldozatokra is.

– Akár. Amikor az egyik miskolci választókerület is szóba került, mint olyan, amelyre az Együtt-PM igényt tart, akkor – a megyei elnökséggel megvitatva a dolgot – úgy döntöttem: rajtam ne múljon a megállapodás. Vagyis kész lettem volna visszalépni. Erről tájékoztattam Mesterházy Attilát is, aki ennek figyelembe vételével készítette el javaslatcsomagját a pénteki tárgyalásokra.

– Úgy érzi tehát, hogy az MSZP kellően rugalmas volt?

– Én nem tudom, mi igazolhatná jobban a rugalmasságot, mint az, hogy a legnagyobb ellenzéki párt alelnöke lemond az indulás jogáról csak azért, hogy létre jöhessen a megegyezés.

– Aztán mégsem jött létre.

– Nem mi döntöttünk a tárgyalásos megegyezés helyett a versenyszerű erőfelmérésről. Az MSZP elnökét Bajnai Gordonék kész helyzet elé állították, ráadásul úgy, hogy javaslatukat a sajtó hamarabb megismerhette, mint maga Mesterházy Attila. Ha egy párt folyamatosan a megegyezés szükségességét hirdeti, tárgyalásai során – legalábbis nyilatkozatai szerint – egyértelműen arra törekszik, akkor tárgyalópartnerét nem hozza kényszerhelyzetbe a nyilvánosság előtt, hagy neki elég időt ahhoz, hogy az új javaslatról kialakíthassa álláspontját.

– Az MSZP számára kellemetlen lenne a verseny?

– Miért lenne kellemetlen? Csak dühítő, hogy az Együtt-PM most jött rá: tulajdonképpen ezt akarja. Ha ezt hamarabb mondják, nem megy el közel egy év a tárgyalásokra való felkészüléssel, egy hónap pedig magukkal a tárgyalásokkal.

– Mert vagy verseny, vagy tárgyalás?

– Az nem megy, hogy ahol versenyképesnek gondolja magát az Együtt-PM, ott versenyezzünk, ahol meg nem, ott az MSZP gyakoroljon gesztusokat. Ha verseny, hát legyen mindenhol verseny. És igazi verseny, ahogyan Mesterházy Attila fogalmazott, hús-vér emberekkel. Ne közvéleménykutatók ellenőrizhetetlen felmérései döntsék el, ki legyen a közös miniszterelnök-jelölt, döntsenek arról maguk az emberek. Ennél átláthatóbb és demokratikusabb formát ki sem lehetne találni.

– A tárgyalásokkal mi lesz?

– Az MSZP 2012. november 28-án egyértelművé tette álláspontját: a demokratikus ellenzéknek közös egyéni választókerületi jelöltekre, közös listára, közös miniszterelnök-jelöltre kell törekednie. Ha ezt nem tudjuk elérni, a saját dolgunkat nehezítjük meg. Nagyjából ugyanezt állapította meg egy korábbi, Szigetvári Viktor által jegyzett tanulmány is, mely szerint „átfogó, közös jelöltállításra" van szükség. Ennek ismeretében kezdeményeztünk tárgyalásokat az Együttel, ennek érdekében javasoltuk, hogy az egyeztetések már 2013. január 2-án kezdődjenek el. Ők akkor ezt még korainak tartották. Vártunk. Májusban azt kérték Bajnaiék, hogy adjunk nekik még egy kis időt, szervezetépítésre. Adtunk. Júliusban tárgyalni kezdtünk, augusztus végére pedig ide jutottunk. A választások meg itt vannak a nyakunkon.

– Ez tudjuk. De a folytatására van még esély?

– Most a legfontosabb, hogy minél hamarabb megszervezzük az előválasztásokat, persze, ha az Együtt-PM komolyan gondolja a megmérettetést, s nem keres ilyen-olyan kibúvókat, hogy megmagyarázza, miért is nem jó a mi javaslatunk. Mi Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mindenesetre készen állunk akár arra is, hogy ha kell, mind a 357 településen biztosítsuk, hogy az MSZP-vel, vagy az Együttel szimpatizálók leadhassák szavazataikat a nekik tetsző jelöltekre. Az előválasztás ugyanakkor nem zárja ki, hogy az MSZP más pártokkal is tárgyaljon a lehetséges együttműködésről, legyen az a Demokratikus Koalíció, az MSZDP, vagy a Liberálisok. Egy biztos: október közepére, az MSZP kongresszusáig mindennek tisztázódnia kell. Onnantól kezdve csak a kampánnyal szabad foglalkozni. Nincs mese, nem lehet tovább húzni az időt. Orbánék visszataszító rendszert építettek, hatalmuk a megfélemlítésen alapul. Igazságtalanság, visszaélések, korrupció, kizsákmányolás, kilátástalanság. Amerre csak nézünk, ezt látjuk. Ez ellen kell küzdeni, nem pedig egymással foglalkozni.