Gúr Roland - Szanyi Tibor: Azonos gépjármű biztosítási feltételeket a régi és új ügyfeleknek!

Gúr Roland - Szanyi Tibor: Azonos gépjármű biztosítási feltételeket a régi és új ügyfeleknek!
Az MSZP Fogyasztóvédelmi Tagozatának kezdeményezésére Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő felhívta az Európai Bizottság figyelmét a gépjármű felelősségbiztosítás kapcsán a biztosító társaságok által alkalmazott kettős tarifa problémájára. A Bizottság ígérete szerint beépíti a javaslatot szakpolitikai intézkedéseibe, mely így más szolgáltatókra nézve is irányadóvá teszi majd a kettős díjszabás tilalmát.

A magyarországi biztosítótársaságok évente hirdetik meg gépjármű felelősségbiztosítási díjaikat, hogy kedvezményes feltételeikkel új ügyfeleket szerezzenek. Amíg azonban az új vevők számára valóban kedvező feltételeket biztosítanak, addig ezek az engedmények nem vonatkoznak a régi, már meglévő ügyfelekre. Így fogyasztók tömegei kényszerülnek arra, hogy felmondják, majd újrakössék biztosítási szerződésüket ugyanazzal a biztosítóval, hiszen senki sem szeretne elesni az alacsonyabb díjaktól.
 
Azonban így is vannak, akik ezt elmulasztják, és ezzel elesnek a meghirdetett kedvezményektől. Nem nevezhető tisztességes eljárásnak az, amely során a biztosítótársaságok kedvezőbb feltételeket ajánlanak újrakötés esetére, mint a szerződés folytatólagos megtartására.
 
E probléma megoldása érdekében fordult Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő az Európai Bizottsághoz. Gúr Roland, az MSZP Fogyasztóvédelmi Tagozatának elnöke elmondta, hogy azt szorgalmazták, a biztosítótársaságok azonos szerződési feltételek esetén azonos díjakat állapítsanak meg az ügyfeleknek, és hagyjanak fel a fogyasztóvédelmi jogokat súlyosan sértő kettős tarifa alkalmazásával. Szanyi Tibor kifejtette a Bizottságnak, hogy a biztosítótársaságok méltánytalanul teszik ki ügyfeleiket egy felesleges procedúrának, mikor automatikusan is érvényesíthetnék a kedvezményes díjszabást a már meglévő klienseikkel szemben.
 
A felvetésre válaszolva az Európai Bizottság kiemelte, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, így tilos olyan különleges árkedvezmény meghirdetése, amely félrevezeti a fogyasztót, illetve amely olyan döntés meghozatalára készteti, amelyet egyébként nem hozott volna meg. Továbbá biztosította a Bizottság a magyar szocialista politikust, hogy figyelembe veszi kérését a további szakpolitikai intézkedései előkészítésénél.
 
Gúr Roland, az MSZP Fogyasztóvédelmi Tagozatának elnöke elmondta: „nagy megelégedéssel értesültem a Bizottság válaszáról, amely pozitív változásokat eredményez majd a gépjármű felelősségbiztosítási szerződések megkötésénél. Végre nem lesz különbség az azonos szolgáltatásért fizetett díjszabásban, és hamarosan megszabadulnak a magyar autósok a szerződések újrakötéséből adódó felesleges procedúrától." Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő mindehhez hozzátette azt is, hogy "a bizottsági ígéret túlmutat önmagán, hisz irányadó lesz más, így például a távközlési szolgáltatókra nézve is, végleg megszüntetve ezzel a kettős tarifákat."

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok