mszp.hu | Belföld | fogyasztói jogok
2016. december 01. 16:16

Gúr Roland: Újabb európai siker a láthatáron: az előfizetéses on-line tartalmak végre korlátozás nélkül hozzáférhetővé válhatnak Európában

Gúr Roland: Újabb európai siker a láthatáron: az előfizetéses on-line tartalmak végre korlátozás nélkül hozzáférhetővé válhatnak Európában
Az MSZP Fogyasztóvédelmi Tagozata üdvözli az Európai Parlament Jogi Ügyek bizottságának döntését, miszerint az európai állampolgárok hamarosan végre Unió-szerte élvezhetik az előfizetett online tartalmakat, nem csak saját tagállamaikban.
Az Európai Parlament Jogi Ügyek bizottsága keddi ülésén 22 igen szavazattal, ellen szavazat és tartózkodás nélkül hagyta jóvá azt az új szabályt, amelynek értelmében a Netflixhez hasonló szolgáltatásokat igénybe vevő állampolgárok hamarosan már az összes uniós tagállamban hozzáférhetnek az online tartalmaikhoz.
 
Az egységes piac és a fogyasztói jogok szempontjából is problémás volt a mostani, az online tartalmakhoz való hozzáférést akadályozó rendszer. Az európai polgárokat jellemző egyre nagyobb mobilitás miatt időszerű volt az online tartalmakra vonatkozó hordozhatósági szabály egységes európai bevezetése – mondta el Gúr Roland, az MSZP Fogyasztóvédelmi Tagozatának elnöke.
 
A szerzői jogvédelem alatt álló online tartalmat nyújtó szolgáltatásokról szóló rendelkezést eddig a területi és kizárólagos engedélyezési gyakorlatok használata határozta meg. Ez ellehetetlenítette a határokon túli hordozhatóságot. A mostani döntés ezen a helyzeten változtat, oly módon, hogy továbbra is biztosítja a területiség elvének betartását, amely alapvetően fontos az audióvizuális és filmművészeti ágazat fejlesztése és finanszírozása szempontjából Európában. 
 
A tartózkodási helyen történő online tartalomszolgáltatásra való előfizetéskor az állampolgár bemutat egy, az állandó lakhelyéről szóló igazolást, és ezzel a megvásárolt tartalom hozzáférhetővé válik az előfizető számára bármely eszközről, bármely tagállamban való utazás esetén, legyen az üzleti, magán vagy éppen tanulmányi. A tartózkodási hely ellenőrzése szigorú szabályok szerint történik, azonban tiszteletben tartva a felhasználó adatvédelmi jogait, valamint a szerzői jogok szabályait. További előnye a rendelkezésnek, hogy kizárja a  követés és a helymeghatározás lehetőségét, valamint biztosítja a személyes adatok védelmét. 
 
Sok európai, köztük számos fiatal várta már ezt a döntést, melynek köszönhetően az online zene, játék, film és sport tartalmakhoz való hozzáférés már más EU tagállamokból is elérhető lesz. Az MSZP Fogyasztóvédelmi Tagozata felszólítja a Tanácsot, hogy a javaslatról szóló tárgyalás során tartsa tiszteletben a polgárok érdekeit, és reméli, hogy a tagállami kormányok a roaming-díjak csökkentési folyamata során tapasztalt szégyenteljes trükközésével ellentétes módon legalább ez ügyben támogatni fogják a EP döntését - tette hozzá Gúr Roland.
 

Kapcsolódó párttagok