mszp.hu | Külföld | IUSY konferencia választás
2016. február 29. 09:41

Gúr Rolandot választották a szocialista világszervezet legfőbb vezetői közé

Gúr Rolandot választották a szocialista világszervezet legfőbb vezetői közé
Hétvégén tartotta tisztújító kongresszusát a több mint 80 országból 134 tagszervezetet tömörítő szocialista ifjúsági világszervezet, a IUSY. A négynapos tanácskozás során a szervezet Ellenőrző Bizottsága elnökévé választották, a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom nemzetközi titkárát, dr. Gúr Rolandot.
Jelöltünket a küldöttek közel kétharmados szavazattöbbséggel választották meg az újrainduló német jelölttel szemben. A Kongresszus elnökké Howard Lee-t (Malajzia), míg főtitkárrá, a pozíciót eddig is betöltő Evin Incirt (Svédország) választotta. Magyar egyébként még soha nem töltötte be a világszervezet e három fő tisztségének egyikét sem.
 
A tisztújítás előtt a Kongresszus szakmai tanácskozása elfogadta a IUSY Politikai Kiáltványát, mely a szervezet fő törekvéseit foglalja össze. A küldöttek mindemellett állásfoglalásban ítélték el az orbáni „illiberális demokrácia” elvét, és külön reagáltak a migráció, a közel-keleti konfliktus, az ukrajnai, a nyugat-szaharai, a libanoni, a szíriai, az argentínai, az ugandai, a szváziföldi és az eritreai helyzetre, valamint a klímaváltozás, az emberi jogi jogsértések, az egyenlőtlenség elleni küzdelem és a tisztességes kereskedelem kérdésére vagy például az e-demokrácia kihívásaira.

Kapcsolódó párttagok