MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | EP2014 közmunka
2014. május 20. 21:11

Gurmai: a fellendülést nem lehet közmunkára alapozni

Magyarországon csak akkor lehet munkát és kenyeret biztosítani minden embernek, ha gondot fordítunk az iparfejlesztésre és a szakképzésre, "nem árokásókra, szemétszedőkre és kubikosokra van szükség" - fogalmazta meg az MSZP európai parlamenti képviselőjelöltje kedden Nagykanizsán.

Gurmai Zita a Deák téren tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: valódi szakképzett munkaerőre és nem közmunkásokra van szükség, akik ötvenezer forintból élnek. "Európa és Magyarország fellendítését nem lehet a közmunkára építeni" - mondta.

Kifejtette: már 600 ezren hagyták el Magyarországot, jelentős részük fiatal; az MSZP azt szeretné elérni, hogy a külföldön dolgozók visszatérhessenek. "Pontosan tudjuk, hogy ha nincsenek stabil munkahelyek, biztos megélhetés, ezek a fiatalok nem jönnek vissza."

Ma Magyarországon a fiatalok 30 százaléka munkanélküli, ez az arány magasabb az uniós átlagnál. Az Európai Unió jelenlegi hétéves ciklusában hatmilliárd eurót különítettek el az ifjúság munkanélküliségének kezelésére, s azért biztosítanak ilyen jelentős forrást, hogy ez a korosztály a saját hazájában tudjon kibontakozni - fejtette ki az MSZP politikusa.

Gurmai Zita kitért arra is, hogy a magyar bérolló jóval szélesebbre nyílt az elmúlt négy évben az Orbán-kormány alatt. "Ma a nők 75 napot ingyen dolgoznak, hogy ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért kapják", míg az unióban 60 nap az átlag, ezért évente legalább két százalékkal szükséges lenne csökkenteni a különbséget.

Szükségesnek ítélte a szegénység elleni küzdelmet, mert ma az EU 500 millió polgárából 125 millió szegény, Magyarországon pedig 4,5 millióan számítanak annak. "Az orbáni gazdaságpolitika miatt a 10 és 90 százalék országa" lettünk, de nem szeretnénk latin-amerikai típusú országban élni, ahol csak nagyon gazdagok és nagyon szegények vannak - hangoztatta.

Gurmai Zita megfogalmazása szerint családbarát munkahelyekkel lehetne növelni a nők foglalkoztatását, szükséges az egyenlő munkáért egyenlő bér megvalósítása, fel kell lépni a nők egészségmegőrzéséért, illetve küzdeni kell a diszkrimináció minden formája ellen.

Mint hozzátette, ebben a megosztott országban nem szabad "eurocinikusnak" lenni, hiszen az elmúlt négy évben az EU finanszírozta a magyarországi beruházások 97 százalékát. "Brüsszelnek nem üzengetni kell, hanem együtt kell működni, ez az egyetlen esély arra, hogy még több forráshoz jussunk" - jelentette ki a szocialista jelölt.