2011. március 29. 15:22

Gurmai: Az európai szocialisták szolidárisak Görögországgal

Az Európai Parlament szocialista frakciójának athéni kihelyezett ülésén a képviselők hangsúlyozták a szolidaritásukat a válság sújtotta Görögországgal - mondta el kedden Gurmai Zita, az EP magyar szocialista képviselője az MTI-nek telefonon. Gurmai, az Európai Szocialisták Pártjának alelnökeként a szintén athéni pártelnöki és miniszterelnöki egyeztetésen is biztosította Jeórjiosz Papandreu görög kormányfőt támogatásukról.

A görög kormányfővel folytatott megbeszélés során a képviselő asszony is kiemelte, hogy a soros magyar EU-elnökség alatt a múlt héten az Európai Tanács végül meg tudott állapodni az úgynevezett "euró plusz" egyezményről. Ebben nagy szerepet játszott, hogy az elmúlt két hétben mind Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, mind Orbán Viktor kormányfő a Tanács képviseletében egyeztetett az egyezmény hat európai parlamenti jelentéstevőjével. Ezen erőfeszítések fényében furcsa és sajnálatos is egyben, hogy Magyarország Nagy-Britanniával, Svédországgal és Csehországgal egyetemben a kimaradás mellett döntött most. "Én, mint képviselő még bizakodom, hogy a későbbi csatlakozás nem kizárt, és Magyarország addig is hasonló irányvonalat követ majd, csak más eszközökkel".- mondta Gurmai Zita.

Az egyeztetés során Papandreu arról beszélt, hogy egy "új növekedési modellre, újfajta együttműködésre, szociális biztonságra, zöld gazdaságra és egy úgynevezett globális kormányzásra van szükség", amelynek a megteremtéséhez az európai baloldalnak egységesen kell fellépnie. A miniszterelnök is hangsúlyozta az "euró plusz" megállapodás megszületésének jelentőségét, és azt, hogy ezáltal Görögország esélyt kapott a válság túlélésére. "Most nagyon fontos, hogy Angela Merkel német kancellár négy hónap múlva is ugyanazt mondja, mint amit most" - idézte Papandreu szavait Gurmai Zita.

A magyar szocialista politikus szerint a gazdasági válság nyilvánvalóbbá tette az egyenlőtlenségeket, főleg a női szempontok kapcsán. Elmondta, hogy nem a szociális rendszerek válságáról van szó, hanem azon kapitalista látásmód válságáról, mely szerint a piac mindent megold. "Elég volt a konzervatív mítoszokból. Kell, hogy legyen megoldás a hétköznapi emberek problémáira is" - mondta Gurmai Zita.