mszp.hu | Belföld
2023. október 04. 09:39

Gurmai Zita: A felnőtt hozzátartozók ápolása után járó ápolási díj miért nem számít bele a „nők40” nyugdíjba?

Gurmai Zita: A felnőtt hozzátartozók ápolása után járó ápolási díj miért nem számít bele a „nők40” nyugdíjba?
A „nők40” nyugdíj számításakor a felnőtt hozzátartozók ápolását is bele kellene számítani a jogosultsági időbe – erről beszélt Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, az MSZP Nőtagozatának elnöke a szerdai sajtótájékoztatóján.

Tíz éve vezették be a „nők40” szabályt, hogy a kedvezményes nyugdíjba vonulást biztosítsák azon nők számára, akik 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek. A jogosultsági idő fogalma azonban nem azonos a szolgálati idővel, annál jóval szűkebb, így tehát bizonyos időtartamok, melyek szolgálati időnek számítanak, mégsem vehetők figyelembe jogosultsági időként, illetve bizonyos ellátások csak a gyermek gondozása után vehetők figyelembe, de például a szülő ápolása révén nem. 

„A kedvezményes nyugdíjra főszabály szerint az a nő szerezhet jogosultságot, aki 40 év jogosultsági idővel rendelkezik és ezen belül 32 év keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági ideje van” – emlékeztetett Gurmai Zita. 

A maradék évek pedig gyermeknevelési időként vehetők figyelembe, így tehát az ápolási díj, melyet az idősebb hozzátartozó gondozása után kap valaki, nem számít jogosultsági időnek.

„Mindez azért különösen aggasztó, mert a szociális területen egyre inkább csökken az állami szerepvállalás” – fogalmazott az MSZP frakcióvezető helyettese. 

Egyre többeknek kell saját maguknak gondoskodniuk szüleik ápolásáról, ami nem csak a munkavállalást nehezíti meg számukra, hanem a gyermekek vállalását, gondozását is. 

„Egyre több teher hárul a családokra, azon belül is elsősorban a nőkre” – érvelt az MSZP Nőtagozatának elnöke. 

A legkiszolgáltatottabb helyzetben pedig azok vannak, akiknek egyszerre kell a gyermekünket is gondozni, valamint idős szüleikről is gondoskodni. Szomorú, hogy a kormány sokszor érzéketlen a családok szociális gondjai, nehézségei iránt, miközben az egyének végtelenül kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek akkor, ha ápolásra szoruló felnőtt hozzátartozójuk van, és mellette még munkát is kénytelenek vállalni. 

Az MSZP frakcióvezető-helyettese ezért írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszternek: „A felnőtt hozzátartozók ápolása után járó ápolási díj miért nem számít bele a „nők40” nyugdíjba?” – címmel. 

„Itt az ideje, hogy az állam jóval nagyobb szociális érzékenységet tanúsítson, ezért arra kérjük a kormányt, hogy a „nők40” nyugdíj számításakor a felnőtt hozzátartozók ápolása is számítson bele a jogosultsági időbe” – összegzett a sajtótájékoztatója végén Gurmai Zita.

Kapcsolódó párttagok