mszp.hu | Belföld
2023. április 03. 13:59

Gurmai Zita: A gyűlöletbeszéd akkor a legsúlyosabb, ha az a hatalomtól jön

Gurmai Zita: A gyűlöletbeszéd akkor a legsúlyosabb, ha az a hatalomtól jön
A gyűlöletkeltés, a gyűlöletbeszéd a kormánypárt eszköztárának szerves része. Orbán Viktor már rég letett arról, hogy minden magyar miniszterelnöke legyen, csak azoknak akar megfelelni, akiktől szavazatot remél – erről beszélt Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, hétfői napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben. Arra kérte képviselőtársait, vessenek véget a gyűlöletkeltésnek.

1989-ben a rendszerváltás arról szólt, hogy egy olyan országot akartunk, ahol nem egy párt kényszeríti ránk az ideológiáját; ahol nem a pártpropaganda gépezete határozza meg a véleményünket, ahol nem egy szűk politikai elit mondja meg, hogy ki a jó és ki a rossz ember. Egy olyan demokratikus országot, egy olyan társadalmat akartunk, ahol minden magyar ember egyenlő, minden ember szabadon gondolkodhat, szabadon kimondhatja politikai nézeteit, szabadon élhet, szabadon szerethet, szabadon gyakorolhatja vallását vagy hagyományait, akkor is, ha az nem tökéletesen azonos a többségi keretekkel – kezdte felszólalását Gurmai Zita

Ez nem így lett, hiszen a rendszerváltás után 34 évvel „egy kvázi egypártrendszerben az állampárt határozza meg, hogy mi az egyetlen jó vélemény, mi az egyetlen követendő ideológia, és ki a jó vagy rossz ember.”

A kormány propagandagépezete gyűlöletkeltéssel „hergeli a népet minden picit más vélemény, gondolat vagy ideológia ellen, gyűlöletbeszéddel támadják azokat, akik nem 100 százalékban a kormánypárt szája íze szerint szeretnének élni”. „Olyan gyűlöletkeltés folyik a másként gondolkodók ellen, hogy aki nem teljes vallási áhítattal fideszes, annak pusztulnia kell!” – tette hozzá.

Gurmai Zita emlékeztetett, hogy olykor a parlamentben is személyeskedő vagy burkoltan homofób, antiszemita, romaellenes vagy nőket lealacsonyító megjegyzések hangzanak el, pedig ezeknek nincs helye az Országgyűlésben! „Az Orbán-kormány által akkurátusan épített gyűlöletpolitizálás és a szabadon engedett gyűlöletbeszéd oly módon hergeli az embereket, hogy a nem tökéletes Fidesz-árja honfitársaink másodrangú állampolgárokká degradálódnak.”

A gyűlöletkeltés, a gyűlöletbeszéd akkor a legsúlyosabb, ha az a hatalomtól jön vagy a hatalom jóváhagyásával történik. Márpedig jelenleg pont az látszik kibontakozni, hogy a gyűlöletkeltés, a gyűlöletbeszéd a kormánypárt eszköztárának szerves része.

Orbán Viktor saját szavazóit arra buzdítja, hogy legyenek ellenségesek, legyenek kirekesztők mindazokkal, akik még náluk is kiszolgáltatottabbak. Egyértelművé vált, hogy a magyar emberek közül is bárki a gyűlöletkeltés céltáblája lehet, ha a hatalom érdeke éppen úgy kívánja.

Amikor politikai kommunikációban (sőt, törvényi szinten) szándékosan összemossák a pedofilokat és a homoszexuálisokat, az állami gyűlöletkeltés. Gurmai Zita állami gyűlöletkeltésnek és gyűlöletbeszédnek nevezte, hogy az Orbán-kormány által nemzetstratégiai jelentőségűnek tartott KESMA tulajdonában lévő és közpénzzel kitömött Hír TV-ben, az erősen kormányközeli hírportál főszerkesztője, Bencsik András azon örömködik, hogy az LMBTQ embereket Ugandában lefejezik. És mi történt ezután? Semmi! Leszedték a videót. Mintha meg sem történt volna.

Felszólalásának végén Gurmai Zita arra kérte képviselőtársait:

  • ne legyenek részesei egy olyan folyamatnak, mely a 34 évvel ezelőtti rendszerváltás elveit, a demokráciát és az egyenlőséget cáfolja meg,
  • ne támogassanak olyan politikai eszméket és olyan politikai eszközök használatát, melyek magyar embereket fordítanak magyar emberek ellen,
  • ne engedjék, hogy bárki a véleménynyilvánítás szabadsága mögé bújva élhessen a gyűlöletbeszéd eszközével,
  • vessenek véget a gyűlöletkeltésnek és ne médiát adjanak a gyűlöletbeszédnek, hanem minden eszközzel akadályozzák azt meg!

Kapcsolódó párttagok