mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2023. április 12. 14:42

Gurmai Zita: A magyar egészségügy romokban van és ez az Orbán-kormány bűne

Gurmai Zita: A magyar egészségügy romokban van és ez az Orbán-kormány bűne
Az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot szerdán tárgyalta az Országgyűlés, az MSZP nevében Gurmai Zita szólalt fel vezérszónokként. Az MSZP frakcióvezető-helyettese, a Nőtagozat elnöke elmondta, a törvényjavaslat szakmaiatlan, átgondolatlan és embertelen is, így az MSZP a javaslatot nem támogatja.

A ma tárgyalt egészségügyi törvényjavaslat a kormány egészségügyi reformprogramjának a része. Gurmai Zita elmondta, egy ilyen fontos terület programjának, reformcsomagjának minden esetben egy átgondolt, jól felépített és szakmai alapokon nyugvó, minden érintett szakmai szervezettel egyeztetett anyagnak kéne lennie, azonban ez a törvényjavaslat nem olyan. Bizonyos részei logikátlanságot, tűzoltásszerű javítgatást mutat, a korábban szintén meggondolatlanul és elhamarkodottan meghozott törvényre vonatkozóan.

Az egészségügy nagyon nagy bajban van, ezt pedig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tegnap közzétett adatai is alátámasztják. Közel 40 ezer ember várakozik valamilyen műtétre, csak abból a 13 beavatkozás fajtából, melyről kötelezően vezetni kell a várólistát. A többiről nincsen adat, azonban a tendenciák ott is hasonlóan alakulhatnak. A betöltetlen háziorvosi, gyermekorvosi praxisok száma is rémisztő, hiszen az adatok alapján több tízezer családnak nincs állandó háziorvosa, gyermekorvosa. A kórházak állapota, az intézmények adóssághalmaza, az állandó orvos- és ápolóhiány, az eszköz és kapacitáshiány mind azt mutatják, hogy a magyar egészségügy romokban van, ez pedig Orbán-kormány bűne, mondta el Gurmai Zita.

A szocialista frakcióvezető-helyettes rámutatott, az Orbán-kormány képtelen volt az elmúlt bő évtized alatt az egészségügy rendbetételére. Ezt bizonyítja a nemrég bevezetett alapellátási ügyeleti rendszer átalakítása is. Az átalakítás a Magyar Orvosi Kamara szerint alkalmatlan a betegek biztonságos ellátásának biztosítására. A kormány azonban a szakvélemény megfontolása helyett megpróbálta ellehetetleníteni a Kamarát a kötelező tagság eltörlésével, azonban ez nem sikerült, hiszen ez idáig az orvosok több mint kétharmada, közel 34 ezren döntöttek úgy, hogy maradnak az Orvosi Kamarában.

A törvényjavaslatban található módosítások Gurmai Zita szerint azt mutatják, hogy az alapvető eljárási feltételeket sem találták még ki. Az, hogy az etikai eljárások menetén is módosítani akarnak azt jelzi, hogy a kormány meggondolatlan lépéseket tesz, nem nevezhető átgondoltnak az egészségügyi reformcsomag. Ezen felül a törvényjavaslat rossz irányból közelíti meg az orvosi jogviszony témáját is, valamint a méltányossági szabályok megváltoztatásával is csak ront az emberek helyzetén. Nem működőképes ugyanis az az elképzelés, hogy egy adott beteget nem kezelhet ugyanaz az orvos állami ellátásban, csak azért, mert például egy más okból már magánpraxisban kezeli. Továbbá a vény nélkül kiadható, társadalombiztosítási támogatásban nem részesülő készítmények nem tartoznak majd az egyedi méltányosság keretében támogatható készítmények körébe. A szocialista frakcióvezető-helyettes szerint ez a gyenge forint és hatalmas infláció mellett hiba, hiszen az embereknek egyre kevesebb a pénze.

Gurmai Zita végezetül elmondta, a törvényjavaslat szakmaiatlan, átgondolatlan és embertelen is, ezért a Magyar Szocialista Párt ezt a javaslatot nem tudja támogatni, mert számos pontja nem jó irányba változtatja az amúgy is romokban lévő egészségügy helyzetét és így nem megfelelő módon szolgálja a beteg embereket érdekeit.

Kapcsolódó párttagok