mszp.hu | Belföld
2024. május 29. 11:52

Gurmai Zita: A választások igazi tétje, hogy sikerül-e megfékezni a populista erőket Európában

Gurmai Zita: A választások igazi tétje, hogy sikerül-e megfékezni a populista erőket Európában
Sárisáp volt a baloldali szociáldemokrata-zöld szövetség országjárásának következő állomása, a kedd esti rendezvényen beszédet mondott Gurmai Zita országgyűlési képviselő, az MSZP Nőtagozatának elnöke. Gurmai Zita arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán-kormány hivatali ideje alatt lebontották a jogállamiságot, kiüresítették az önkormányzati rendszert, elvették a települések jogköreit és pénzét. Éppen ezért június 9-én olyan uniós képviselőket és önkormányzati politikusokat kell megválasztani, akik nem a pénzek ellopását segítik, hanem azon munkálkodnak, hogy az emberek érdekei szerint használják fel a támogatásokat.

„Magyarországon progresszív fordulatra van szükség” – kezdte beszédét Gurmai Zita, majd hozzátette, hogy a baloldali szociáldemokrata szövetség nem az első Orbán-kormányhoz akar visszatérni, hanem meg akarja haladni azt.

Az Európai Unió egy fontos értékközösség, amely Magyarország jövőjét szavatolja, az unió hozta el a kontinensre a békét és a biztonságot. Soha többé nem akarunk háborút! Csakhogy a társadalom már hozzászokott az unió által létrehozott vívmányokhoz, hogy úgy lehet átmenni Ausztriába, hogy még csak lassítani sem kell.

Hozzászokott a lakosság ahhoz, hogy hazánk uniós forrásokból épül és fejlődik, valamint ahhoz is, hogy a közös piac mellett, a külföldi áruk után nem kell vámot fizetni.

„És ez így van jól, csakhogy nem szabad elfelejteni, hogy az unió sokkal többet jelent az áruk és a munkaerő szabad áramlásánál, illetve a határok átjárhatóságánál. Az Európai Unió elsősorban értékközösséget jelent” – érvelt Gurmai Zita.

Egy olyan értékközösséget, amelyben az országok vezetői tisztelik a demokráciát, és az ország fejlesztésére szánt pénzeket nem játsszák át a rokonok és a strómanok zsebébe.

A Fidesznek azonban ma már csak az uniós pénzek a fontosak, az európai értékek nem. A kormánypárt napjainkra szinte teljesen lebontotta a magyar jogállamiságot, amelynek hiánya azt jelenti, hogy nincs kiszámíthatóság és nincs biztonság. Jogállamban nem szüntetnek meg független újságokat és rádiókat, az nem jogállam, ahol a Munka Törvénykönyve kiszolgáltatottá teszi a dolgozókat. Egy jogállamban a hatóságok előtt mindenki egyenlő.

Az Orbán-kormány hivatali ideje alatt lebontották a jogállamiságot, kiüresítették az önkormányzati rendszert, hiszen elvették a települések jogköreit és elvették a pénzüket.

Jövő vasárnap olyan uniós képviselőket, és önkormányzati politikusokat kell megválasztani, akik nem a pénzek ellopását segítik.Olyan emberekre kell szavazni, akik azon fognak munkálkodni, hogy a támogatásokat valóban az emberek érdekei szerint használják fel.

Az Európai Unió nem tökéletes, a rendszernek vannak hibái, de mégis ez az egyetlen védőernyő, amely békét, szabadságot és fejlődést biztosít hazánk számára. Az Európai Uniót nem bomlasztani kellene, hanem javítani és korrigálni a hibáit.

Jövő vasárnap nemcsak arról fognak dönteni a választók, hogy kik képviselnek minket az EU-ban, hanem arról is, hogy kiknek lesz többsége az Európai Parlamentben.

Orbán Viktort és a populista bomlasztókat – akik szét akarják verni az uniót – meg kell állítani. „A választás igazi tétje, hogy sikerül-e megfékezni a populista erőket Európában” – érvelt Gurmai Zita.

Orbán Viktor nem szövetségest keres, hanem háborút akar. Orbán nem építkezni akar az unióban, hanem viszályt szít.

„Aki sokat beszél a harcról, az előbb utóbb háborúba keveredik” – fogalmazott az MSZP országgyűlési képviselje.

A sikerhez és a jogállam újjáépítéséhez kér a MSZP-DK-Párbeszéd szövetség felhatalmazást

A szociáldemokraták vitték be Magyarországot az unióba, és „mi is fogjuk benntartani, ezt vállaljuk” – összegzett beszéde végén Gurmai Zita.

Kapcsolódó párttagok