mszp.hu | Belföld
2024. március 04. 12:41

Gurmai Zita: Az egészségügy nem lehet üzlet

Gurmai Zita: Az egészségügy nem lehet üzlet
A patikák koncessziójával a kormány a gyógyszerellátást is egy „fideszes haver” kezébe akarja átjátszani, ezzel azonban az emberek életét is veszélyeztetik. Gurmai Zita hétfőn napirend előtt szólalt fel a parlamentben, elmondta az egészségügy nem lehet üzlet, nem kerülhet veszélybe az emberek gyógyulása.

Tovább szaporodnak az elmúlt évtized fideszes bűnei a magyar egészségügyben, a kormánynak nem volt elég az orvoshiány, a bezárt kórházi osztályok és a várólisták szégyene, most a gyógyszerellátásra vetettek szemet. Gurmai Zita napirend előtti felszólalásában elmondta, a Fidesz célja, hogy 2025 januárjától a kórházi patikákat egy koncesszión keresztül egyetlen kézbe adják.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint mindez azt mutatja, a kormánynak már az emberek gyógyszerellátása sem számít, sőt, a nagyobb haszon miatt még a szabályokon is lazítani akarnak. A gyógyszerészeti kamara elnöke korábban úgy nyilatkozott, „beláthatatlan következményei lehetnek a betegbiztonságra nézve annak a jogszabály-módosításnak, ami szerint a jövőben nem minden patikában lenne kötelező a gyógyszerész jelenléte, a vidéki fiókgyógyszertárak asszisztensekkel is működhetnének”.

Most pedig a kormány egy kézbe adná azon patikákat, melyek a kórházak gyógyszerellátását biztosítanák. Gurmai Zita szerint ez azt jelenti, hogy egyetlen ember fogja eldönteni, kié legyen ez a 200 milliárd forintos üzlet. Jelen esetben azonban nem csak a pénzről van szó, ugyanis a kórházak gyógyszerellátásának biztonsága nem hasonlítható ahhoz, mint amikor Mészáros Lőrinc cége kihagyja a vasat a vasbetonból.

„Ez nem kaszinó, nem autópálya, és nem hulladékgazdálkodás! Itt emberek élete forog kockán!” – szögezte le a szocialista képviselő. Gurmai Zita elmondta, a patikák koncessziójával elérkezett az az időszak, amikor a kormány mutyizása már az emberek életét sodorja veszélybe, a gyógyszerellátással azonban nem lehet kísérletezgetni. A gyógyszerészi kontroll sem csökkenhet a haszonéhség miatt, a kormányzati körök gazdasági érdeke pedig nem dönthet a felett, anyagilag érdemes-e életmentő gyógyszereket forgalmazni. A jelenlegi koncessziós tervek azonban egyértelműen gazdasági és nem szakmai szempontok alapján születtek, hiszen a győztes lakossági ügyfeleket is kiszolgálhat, úgy, hogy rá nem vonatkoznak azon szigorú szabályok, melyek a többi patika létesítésére igen. Gurmai Zita kiemelte, ezen túlmenően a koncesszió győztese azokban a kórházakban – magánintézményekben is -, melyekben eddig nem volt patika, tulajdonképpen megkötések nélkül nyithatnak újakat.

Mindezek mellett a kórházi patikák személyzetét és az üzemeltetési költségeket továbbra is a kórházaknak kell állnia, magyarul, nincs üzemköltség, nem kell fizetni az alkalmazottakat, hiszen ezt mind az adófizetők finanszírozzák. „Hát ez már nem is versenyelőny, hanem gigantikus és életveszélyes pofátlanság!” – mondta el Gurmai Zita.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese emlékeztetett, Orbán Viktor korábban azt mondta, az egészségügy nem lehet üzlet. Most itt lenne az alkalom, hogy ehhez tartsa is magát a kormány, ugyanis a működtetési szabályok lazítása és a patikák koncesszióba adása azt jelzi, valaki úgy akar nagyon meggazdagodni, hogy közben a betegek gyógyulását veszélyezteti. Ezektől az intézkedésektől fejlettebb ellátás nem várható, nem oldódik meg a gyógyszerhiány, csak a fideszes körök pénzéhsége lesz enyhítve.

„De cáfoljanak meg: mitől lesz jobb a betegeknek ez a koncessziós rendszer? Most mi mondjuk azt, hogy az egészségügy nem lehet üzlet!” – szögezte le Gurmai Zita, zárásképp hozzátette, a Fidesz az utóbbi időben láthatta, mivel jár, ha a gyermekek biztonsága veszélybe kerül, nem kellene kipróbálni mi lesz, ha a gyermekek gyógyulásával vagy az életükkel is játszani kezd a kormány.

Kapcsolódó párttagok