mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 02. 16:56

Gurmai Zita: Az MSZP jóléti modellt ajánl Magyarországnak

Gurmai Zita: Az MSZP jóléti modellt ajánl Magyarországnak
Csak tégláról-téglára lehetséges a NER lebontása, nekifutunk ismét – mondta Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes, Komárom-Esztergom megyei elnök az MSZP fórumán, a 73. tatabányai Bányásznapon.
„A közösség és a bányászok munkája nélkül Tatabánya nem lenne az, ami” – köszöntötte az MSZP fórumán megjelenteket Gurmai Zita, a 73. Bányásznapon, Tatabányán. Véleménye szerint a bányászok hozták el a térség felemelkedését, a közösség gyarapodását és modern várost, ugyanakkor a tatabányaiak példát mutattak bátorságból, mivel a bányászat visszaszorulása után is fáradhatatlanul dolgoztak, újjáépítették életüket és közösségüket. „A változtatás bátorsága és a kitartás ereje révén egy közösség még a legsötétebb időkben is képes győzedelmeskedni” – fogalmazott Gurmai Zita, aki szerint Magyarországon ma nagyon szükség van mindkettőre, kitartásra és bátorságra is. „Magyarország ma válságban van. Az infláció felemészti sokak megélhetését, a gyarapodás, a fejlődés, a jó élet alapjait pedig folyamatosan rombolja a kormány. Az állam lényegében leállt. Mindegy, hova nézünk: oktatás, egészségügy, MÁV: mostanra minden szétesőben. A Fidesz lerombolta, amit rábíztak. Hagyták széthullani a közszolgáltatásokat, amit tudtak, elloptak, miközben a magyarok jövő helyett propagandát kaptak” – mondta az MSZP-s politikus. Hozzátette: a Fidesz politikája soha nem működött, soha nem épített jövőt. Felélték Magyarország tartalékait, és nem teremtettek helyette semmit. „És még mindig rossz úton járnak. A kormányban ma azt hiszik, ha még több a megszorítás, még kisebb a fizetés, ha még több betanított munkát hoznak hazánkba, az majd kiemel minket a bajból. Nem fog” – szögezte le a szocialista országgyűlési képviselő, aki szerint Magyarországnak új modellre van szüksége, az MSZP pedig a skandináv, szociáldemokrata modellt ajánlja. 
 
„Mi nem csodát, hanem végrehajtható, bizonyított, világos alternatívát, Jóléti Magyarországot kínálunk. Egy teljes modellváltást persze nem lehet hónapok alatt bevezetni. Az a kultúra, az a félelem, az a szorongás, amit a Fidesz-propaganda meglovagol hazánkban, nem tűnik el hetek alatt” – mondta Gurmai Zita, aki szerint a szocialisták alternatívája érti a modern világ működését, amely bizalomra, együttműködésre, nyitottságra, tudásra és szolidaritásra épül. Ez az alternatíva egyszerre biztosítja polgárainak jólétét és versenyképes, modern gazdaságot teremt; a gazdaság alapját a tudás, a bérezés alapját az erős szakszervezetek és a jólét alapját a magas minőségű közszolgáltatások jelentik. 
 
Gurmai Zita a NER keleti nyitására célozva hangsúlyozta: ezt a modellt nem Kazahsztánban vagy Azerbajdzsánban kínálják. „Ha Orbán Viktor azt mondja, menjünk keletre, mi, szocialisták azt mondjuk, tekintsünk inkább északra és vegyünk példát a skandináv államoktól, amelyek 100 éve sikeresen működtetik ezt a modellt. A damaszkuszi vagy a perzsa acélból remek kardok készültek – a középkorban. De mi a svéd acélt preferáljuk, mert a 21. században nem kardokat, hanem korszerű berendezéseket akarunk” – mondta Gurmai Zita. 
 
Az MSZP-s politikus szerint öt területen azonnali beavatkozásra lenne szükség ahhoz, hogy elkerülhető legyen a társadalmi katasztrófa és Magyarország egy normális, jóléti ország felé mozduljon el: a bérek és munka, az EU-s források elérése, iskolák és képzés, önkormányzatok és felsőoktatás. 
 
„Eltökélt vagyok, de nem naiv. Tudom, hogy a NER lebontása nem megy egyik napról a másikra. Csak tégláról-téglára lehetséges, ezt már megtanulhattuk. Néhány téglát sikerült lebontani 2019-ben, itt Tatabányán is, de a NER fala mégis épen maradt egy évvel később” – mondta a szocialista politikus, hozzátéve, hogy a jövő évi önkormányzati- és EP-választásokon ismét nekifutnak a NER lebontásának, hogy 2026 után a fal se álljon többé. Az MSZP-s politikus szerint pártja erős programot ajánl, amely jó az országnak, de jó a helyieknek is. „Tatabányán összefogva, össze kapaszkodva megőrizzük pozícióinkat” – tette hozzá.
 
„A skandináv modell, amit az MSZP a programjában meghirdetett, az embert, a polgárt, a tudást és a jólétet állítja középpontba” – erősítette meg az MSZP ifjúsági szervezetének elnöke a korábban elhangzottakat. Korózs Benjámin szerint a Jóléti Magyarország alternatívája három pillérre épül; az első pillér a tudás és a jövő gazdasága, ami a szennyező, romboló iparágak helyett tudást, fenntarthatóságot és a nyitott kereskedelmet célozza. A második pillér a szervezett munkaerő: ehhez erős szakszervezetek szükségesek, amelyek képesek kiharcolni a magas béreket és jó bérmegállapodást kötni a munkáltatókkal. Hozzátette: az MSZP mindebben partnere a szakszervezeteknek. A harmadik pillérnek a magas színvonalú közszolgáltatásokat nevezte. Korózs Benjámin szerint a Fidesz az utóbbi 13 évben elvette az emberektől a közszolgáltatásokat és a jólétet és emiatt is újra kellene indítani az európai uniós pénzeket. Indoklása szerint borzasztó nagy szükség lenne működő kórházakra, magas színvonalú oktatásra és szociális szektorra. „Önöknek is joga van úgy élni, ahogy a skandináv országokban élnek az emberek” – hívta fel a figyelmet a Societas elnöke a tatabányai Bányásznapon.