mszp.hu | Belföld
2023. március 29. 15:25

Gurmai Zita: Az Országgyűlésen belül nincs lehetőség érdemi, pozitív változás elérésére

Gurmai Zita: Az Országgyűlésen belül nincs lehetőség érdemi, pozitív változás elérésére
„Az OBH 2021-ben még a magyar törvényeket sem tudta kritika nélkül betartani, az európai és uniós normákat pedig egyáltalán nem” – fogalmazott szerdai vezérszónoki felszólalásában Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Az Országos Bírói Hivatal elnökének beszámolóját az MSZP nem fogadta el.

„Három rendkívül fontos beszámoló fekszik az Országgyűlés asztalán. A Kúria elnökének, az Országos Bírói Hivatal elnökének, valamint a legfőbb ügyésznek a beszámolója, mind olyanok, amelyek Magyarország és az Európai Unió viszonyát alapvetően meghatározzák, különösen arra tekintettel, hogy ezeknek a szerveknek a függetlensége alapvető fontosságú az uniós források megszerzése szempontjából” – kezdte első vezérszónoki felszólalását Gurmai Zita.

Fontos megvizsgálni ezeket a beszámolókat, hiszen az Európai Unió részletes jogállamisági kritikát fogalmazott meg ezekkel a szervekkel szemben. Kérdéses, hogy ezek a szervek betöltik-e még egyáltalán a jogállamisági funkciójukat. A szocialista politikus emlékeztetett: „Magyarország önként csatlakozott az Európai Unióhoz, amelyben kötelezettséget vállat arra, hogy az évezredes európai jogfejlődés eredményeként létrejött jogi normákat tiszteletben tartja.”

Azonban a Fidesz a legtöbb alkotmányos intézmény vezetésébe a rendszerhez lojális embereket nevezett ki, amelyhez olykor még több személyre szabott jogszabály-módosításra is szükség volt. Például a Legfelsőbb Bíróság Kúriává történő átalakításakor – emlékeztetett Gurmai Zita.

A szocialista politikus a második felszólalásában elmondta, hogy „az Országos Bírósági Hivatal beszámolója, akár egy örömteli esemény is lehetne” hiszen annak idején az MSZP is üdvözölte, amikor Senyei György Barnát az OBH élére kinevezték. Sajnos azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen számtalan olyan esemény történt, amely nem feltétlenül kívánatos egy ilyen szervezetben. Az MSZP frakcióvezető-helyettese példaként a „bírói kirendeléseket” hozta fel, mert ez a szabályozás semmilyen szempontot nem ad a kirendelhető bírák körének meghatározására, még csak azt sem garatálja, hogy a szükséges szakmai kvalitásokkal rendelkeznek-e. De a bírók törvénybe ütköző kinevezési gyakorlata is felhozható a jelenlegi rendszerrel szemben. Hiszen sem a kinevezések, sem a jutalmazások rendszere nem átlátható, ennél fogva feltételezhető, hogy a szervezet vezetői így nyomás alatt tudják tartani a beosztottjaikat.

„Az OBH elnökének gyakorlata átláthatatlan, diktatórikus, sérti a bírói és bírósági függetlenséget, rombolja a bírósági szervezetrendszerbe vetett bizalmat és csökkenti a bíróságok ítélkezési gyakorlatát. Éppen ezért kritizálta a fennálló rendszert az Európai Unió és ezért vonták meg az uniós forrásokat Magyarországtól – érvelt Gurmai Zita. Az OBH elnökének beszámolója ezért az MSZP számára nem elfogadható.

Kapcsolódó párttagok