mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2023. április 11. 15:33

Gurmai Zita: Az orvosok több, mint kétharmada biztosan a kamarai tagság mellett tette le a voksát

Gurmai Zita: Az orvosok több, mint kétharmada biztosan a kamarai tagság mellett tette le a voksát
Az orvosok több, mint kétharmada fejezte ki ez idáig azt, hogy a kötelező kamarai tagság eltörlése ellenére a Magyar Orvosi Kamara tagjai maradnak. Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a párt Nőtagozatának elnöke ezért írásbeli kérdést nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy kiderüljön, hajlandó-e a kormány végre egyenlő félként tárgyalni a MOK-kal.

Az egyik, ha nem a legégetőbb problémává nőtte ki magát az egészségügy helyzete. Az elmaradt reformok és az elhanyagolt erőforrások miatt mára szinte mindennapossá válik az, hogy sokak nem tudnak megfelelő ellátáshoz jutni lakóhelyükön. Azonban minden magyart alapvetően megillet a jog a legmagasabb szintű testi és lelki egészséget biztosító egészségügyhöz való hozzáféréshez. Gurmai Zita elmondta, az ezeket biztosító egészségügyi reformcsomagot a kormánynak az egészségügyi szakértőket, az orvosokat, szakdolgozókat és az egészségügyben dolgozókat meghallgatva kell kialakítania.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese kiemelte, a kormány ahelyett, hogy átfogó, az egészségügyi szakma és a betegek érdekeit egyaránt képviselő egészségügyi reformot dolgozott volna ki, orvos-, szakdolgozó- és betegellenes egészségügyi törvényeket terjesztett az Országgyűlés elé. A Magyar Szocialista Párt pedig minden alkalommal hangoztatta, támogatja az egészségügyi reformokat, akkor, ha az valóban az egészségügyi dolgozók és a betegek érdeket védi és képviseli. A kormányzat ezzel szemben nem hallgatta meg a szakmai véleményeket, vagy legfeljebb addig, amíg az a saját véleményükkel egybehangzó volt. Kompromisszumra nem volt hajlandó a kormány.

Gurmai Zita emlékeztetett, a kormány a Magyar Orvosi Kamarát is azért kezdte ellehetetleníteni, mert határozottan kiálltak a véleményük mellett az orvosok és elmondták, a kormányzati tervek egyértelműen veszélyeztetik a betegellátás biztonságát. Ahelyett, hogy meghallgatta volna a kormány a Kamara jogos aggályait, inkább politikai bosszúhadjáratot indított a MOK ellen. A kötelező tagság megszüntetésével, az etikai szabályok elvételével és lejárató kampánnyal megpróbálták szétzülleszteni a Kamarát.

A kormány terve azonban nem sikerült, hiszen ma már biztosan lehet tudni, hogy 33 ezer, vagyis az orvosok több, mint kétharmada biztosan a kamarai tagság mellett tette le a voksát. Az orvosok elsöprő többsége ezzel megerősítette, hogy nemcsak, hogy egyetértenek a Magyar Orvosi Kamarával, hanem egyetértenek annak módszereivel is, összegezte a helyzetet Gurmai Zita.

Ezekre tekintettel az MSZP frakcióvezető-helyettese a következő kérdéseket tette fel Pintér Sándor belügyminiszternek:

  • Tekintettel arra, hogy az orvosok egyértelműen támogatják a Kamarát az alapellátás átalakításával kapcsolatos ellenállásában, hajlandóak végre hallgatni a szakmai érvekre? 
  • Az orvosok egyértelműen felhatalmazták a Kamarát arra, hogy érdekeiket képviseli, akár a Kormánnyal szemben is. Hajlandó-e a Kormány végre egyenlő félként tárgyalni a Magyar Orvosi Kamarával? 
  • Tekintettel az orvosok egyértelmű döntésére, befejezik-e végre a politikai bosszúálláson alapuló politikájukat? 

Az MSZP frakcióvezető-helyettese azonnali kérdést is feltett Orbán Viktornak. Elmondta, a kormányzati propaganda azért nevezi az MSZP-t is háborúpártinak, mert nem akarták elfogadni a kormánypárt által benyújtott békepárti határozati javaslatot. Ennek az volt az oka, hogy a dokumentum hemzsegett olyan dolgoktól, melyeknek semmi köze a háborúhoz, csak a fideszes kormányzat retorikájának részét képezik. Ilyen az infláció okának megmásítása és a nemzeti konzultáció sikeressége. Az MSZP ezért korábban az ENSZ békedokumentumát nyújtotta be módosító javaslatként a parlamentben, melyet egyébként a kormánypárt nemhogy elfogadott, de előterjesztője is volt nemzetközi színtéren. Így semmi oka nem volt a Fidesznek elutasítani a módosítást, mégis megtette azt, ezzel bizonyítva, hogy az orosz-ukrán háborút belpolitikai szintre alacsonyítja le. Az MSZP békepárti és minden olyan javaslatot támogatott eddig is, amely valóban a békét szolgálta.

Kapcsolódó párttagok