mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. november 29. 21:09

Gurmai Zita: Biztonságos tér kell, ahol az áldozatok mernek beszélni

Gurmai Zita: Biztonságos tér kell, ahol az áldozatok mernek beszélni
A Fidesz még mindig a szőnyeg alá akarja söpörni a nők problémáit.

Lesöpörnek az asztalról minden olyan intézkedést, ami megszüntethetné a családon belüli erőszakot és létrehozhatná az egyenlőséget nők és férfiak között.

November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Ennek apropóján Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, az Európai Szocialisták Nőszervezetének elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában elmondta: „Egyrészt a társadalom és a férfiak által uralt politikai környezet még mindig jelentős tabuként kezeli a nők és a gyermekek elleni erőszak témáját. Másrészt viszont, és ez még fontosabb, hogy maguk az áldozatok sem tudnak vagy mernek beszélni az őket ért abúzusról”.

Egy bántalmazó kapcsolatból nagyon nehéz a nőknek, anyáknak kilépni. Sokszor fogalmuk sincs, kihez fordulhatnak segítségért. A törvényi szabályozás mellett nagyon fontos lenne az edukáció is, valamint olyan biztonságos helyeket kell teremteni, ahol az áldozatok tudnak és mernek nyugodtan beszélni.

Gurmai Zita szerint a civil szervezetek megfeszített módon tesznek a bántalmazott nőkért, gyermekekért, de a politikának is jóval intenzívebben kellene beszállnia ebbe a témába.

A nők sokszor szégyellik, hogy a bántalmazásról beszéljenek, mert úgy ítélik meg, hogy akkor gyengének tartják majd őket, hogy ezt a problémát nem tudták megoldani – mondta az MSZP politikusa.

Az Orbán-kormány még az Isztambuli Egyezmény ratifikálására sem hajlandó, pedig ez jelentős eszköz lenne a családon belüli erőszak megfékezésére. Azokban az országokban, ahol a kormány tényleges párbeszédet folytat a szakértőkkel, támogatja a civil szervezeteket, ott kis lépésekben, de határozottan javul a nők helyzete.

Kapcsolódó párttagok