Külföld | Szófia Women ESZP PES
2013. június 23. 12:15

Gurmai Zita: egy igazságosabb Európa építése a feladatunk

„Az európai szocialisták a politika számos területén zászlóvivők és erre büszkék lehetünk!” – jelentette ki nyitóbeszédében Gurmai Zita az Európai Szocialisták Pártja szófiai tanácsülésén.

A szombati napon az ESZP előtt álló legfontosabb feladat az Alapprogram elfogadása. Azé az Alapprogramé, amelynek összeállításához a párt összes elkötelezett tagja és az Európai Progresszív Tanulmányokért Alapítvány is hozzájárult. A politikus szerint büszkénk lehetünk arra, hogy a dokumentum tartalmaz minden olyan értéket, amelyek mellett egy progresszív párt kiáll, és amelyekért a későbbiekben harcolni kíván. Az ESZP Nőszervezetének elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy egyetlen másik európai politikai pártnak sincs ehhez hasonló, átfogó hitvallása.

Az ESZP emellett továbbra is elkötelezett harcosa a nemek közötti egyenlőségnek, az elesettek, az LMBT-társadalom és minden más társadalmi kisebbség melletti kiállásnak. A nemek közötti egyenlőség egyik kézzelfogható példája az ülésre érkező szocialista és szociáldemokrata szervezetek arányos összetétele és az európai parlamenti frakció, amelynek jelenleg 40 százaléka nő. Az ESZP vezető politikusa bizakodó afelől, hogy 2014 után ez az arány tovább fog javulni. A nők melletti kiállásra a mindennapi életben is szükség van, különösen ma, a csöndes válság éveiben. E témával foglalkozott az ESZP Nőszervezetének egy nappal ezelőtti éves konferenciája is (http://www.gurmai.hu/index.php?pg=news_3_743).

Nyitóbeszéde során Gurmai Zita megkérte a több mint kétszáz delegáltat, hogy egy perces néma felállással emlékezzenek meg a héten elhunyt Horn Gyuláról, Magyarország volt miniszterelnökéről, akinek elvitathatatlan érdemei voltak Magyarország és az egész közép-kelet-európai régió integrációjában, valamint Pierre Mauroy-ról, Franciaország egykori miniszterelnökéről, a Jean Jaures Foundation egykori alapító elnökéről is.