mszp.hu | Belföld | Esélyegyenlőség
2023. december 15. 08:33

Gurmai Zita: Hidat kell képezni a szociális szakadékok között!

Gurmai Zita: Hidat kell képezni a szociális szakadékok között!
Az MSZP Rendszerváltást! című programjáról, az esélyegyenlőségről, a női jogokról és azok érvényesüléséről is beszélt a pénteki sajtótájékoztatóján Gurmai Zita országgyűlési képviselő, az MSZP Nőtagozatának elnöke.

„Az MSZP nemrégiben megalkotta a Rendszerváltást! – című, több mint 100 oldalas programját, ami nem csupán szakpolitikai javaslatok gyűjteménye, hanem egy valódi, alternatív javaslat is a kormányzásra” – kezdte sajtótájékoztatóját Gurmai Zita. 

A program a hazánkban aktuálisan felmerülő legfontosabb közpolitikai kérdések megválaszolása mellett, közép- és hosszú távú víziót is tartalmaz, egyúttal útmutatóként szolgál egy olyan igazságos, esélyteremtő és szolidáris ország megteremtésére vonatkozóan, amely a jóléti, északi államokhoz hasonlóan szociáldemokrata vívmányokkal kívánja elsimítani az igazságtalan, társadalmi egyenlőtlenségeket.  

„Az MSZP programjának nem titkolt célja, hogy egyfajta hidat képezzen az áthatolhatatlannak látszó szociális szakadékok felett annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok tagjainak is meglegyen az esélye az életben való kiteljesedésre” – ismertette a program célkitűzéseit az MSZP országgyűlési képviselője. 

A társadalmi igazságosság és a jó kormányzás a garancia a mindennapok biztonságára, amely magába foglalja a létbiztonság, és a jogbiztonság kérdését is. A jóléti állam koncepciója pedig garancia arra is, hogy a polgárok ne legyenek kiszolgáltatva a hatalommal rendelkezők önkényének. A hazánkban is tapasztalható, erősödő hatalmi önkény rombolóan hat a társadalmai szolidaritásra is, és igazságtalan helyzeteket, viszonyokat eredményez.   

„Igazságtalan, hogy a gyermekek sorsát ma előre meghatározza a születési helyük és családjuk vagyoni körülményei, és nem férnek hozzá egyenlően a XXI. századi tudáshoz. Igazságtalan, hogy folyamatosan romlik az egészségügyi ellátás színvonala. Igazságtalan, hogy a fiatalok jelentős részének csak álom a saját élet elkezdéséhez szükséges lakhatás” – foglalta össze a hazánkban tapasztalható problémákat az MSZP frakcióvezető-helyettese. 

Gurmai Zita emlékeztetett, hogy szívügye a női jogokért és az esélyegyenlőségért való küzdelem. Az elmúlt évtizedben sajnos ezen kérdések tekintetében is komoly visszarendeződés tapasztalható. Ezért a nyugaton már alapvetésként, evidenciaként kezelt kérdések megvalósulásáért hazánkban még aktívan küzdeni kell. 

„Mint az MSZP Nőtagozatának elnöke és az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének elnöke büszke tagja vagyok egy olyan hazai és nemzetközi közösségnek, amely kiáll a nők jogaiért, bátran küzd az esélyegyenlőségért, és tevékenyen fellép a hátrányos megkülönböztetéssel szemben” – érvelt Gurmai Zita. 

A XXI. században megengedhetetlen, hogy a nők hátrányban legyenek a család, a magánélet, a közélet, vagy a munka világában. A női jogok érvényesítésének kérdését jól tükrözi az a tény is, hogy a nők parlamenti képviseletét tekintve hazánkat még Türkmenisztán és Üzbegisztán is megelőzi. Orbán Viktor pedig néhány évvel ezelőtt úgy fogalmazott, hogy „a nőknek alkatilag nem való a politika”, továbbá azt is mondta, hogy női kérdésekkel nem foglalkozik. 

„Pedig szükség volna rá, hiszen mi, nők nem akarunk olyan országban élni, ahol az állam megmondja, hogy hol van a helyünk, ahol az idejétmúlt, társadalomfelfogás kényszerpályára szorítja a nőket” – érvelt az MSZP Nőtagozatának elnöke. 

Éppen ezért az MSZP új programja egy olyan ország vízióját vetíti elénk, ahol jó nőnek lenni, ahol elfogadhatatlan a nemek közötti bérszakadék, ahol egyenlő munkáért egyenlő fizetés jár, ahol a nők otthonosan mozoghatnak a közéletben és ahol kiegyensúlyozott a nemek aránya a politikai képviselet tekintetében, ahol a nőknek nem kell erőszaktól rettegni sem az otthonaikban, sem a mindennapok során. 

„Az MSZP álláspontja szerint mindehhez a jogszabályi környezet megváltoztatására és szemléletváltásra is szükség van, hiszen csak így lehet átfogó, érdemi előrelépéseket tenni az ügyben” – fogalmazott Gurmai Zita.  

A Magyar Szocialista Párt szociáldemokrata programja tehát egy szabad, esélyteremtő és jóléti Magyarország felépítését tűzi ki célul. 

Kapcsolódó párttagok