mszp.hu | Belföld
2024. március 25. 14:52

Gurmai Zita: Hol tart a gyermekotthonok és vezetőik felülvizsgálata?

Hétfőn tovább folytatódott a parlamenti szezon, Gurmai Zita szóbeli választ igénylő kérdést tett fel Pintér Sándor belügyminiszternek a gyermekotthonok felülvizsgálatának előrehaladását firtatva.

A bicskei pedofil igazgató bűntársa kegyelemmel szabadulhatott, ebben pedig a Fidesz-kormány segített neki, kezdte felszólalását az MSZP frakcióvezető-helyettese. Kiemelte, az a kormány támogatta a pedofil-segítő K. Endre szabadulását, melynek miniszterelnöke, Orbán Viktor kitüntette a pedofil igazgatót.

A kormány hangzatos gyermekvédelmi retorikájának ellentmond, hogy harmadára csökkentették a gyermekjogi képviselők számát. Ezek után jogos a közvélemény érdeklődése az iránt, hol tart a gyermekotthonok és az ott dolgozók szakmai ellenőrzése, melyet a Fidesz ígért. Ez az ellenőrzés 530 intézményt érint, az M1 beszámolója szerint 173 gyermekvédelmi intézmény ellenőrzése már megtörtént. A sajtó azonban hiába próbálja megtudni, milyen teszteket és vizsgálatokat végeznek el a vezetőkkel, erre nem válaszol a kormány. Hasonlóan válasz nélkül hagyja a kormány azt a kérdést is, hogy az egyházi tulajdonban lévő gyermekotthonokat miért nem vonják a vizsgálat alá. Ezen otthonok vezetőinek vizsgálatát a kormány törvénymódosításhoz kívánja kötni, annak ellenére, hogy ezt rendelettel is megtehetnék.

Gurmai Zita erre tekintettel azt kérdezte Pintér Sándortól, miért gondolják úgy, hogy az egyházi intézményekben elég később védeni a gyermekeket, és miért nem tájékoztatják a közvéleményt az eddigi intézményekben elvégzett ellenőrzések részleteiről és eredményeiről. Ezek azért súlyos kérdések, mert ha bűncselekmény gyanúja merül fel a vizsgálatok során, akkor a hatóságoknak feljelentést kell tennie.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint elég volt a Fidesz titkolózásából, ezért további kérdéseket tett fel a belügyminiszternek:

• Hol tart a gyermekotthonok és vezetőik felülvizsgálata?
  • Mik a tapasztalatok az eddigi vizsgálatok alapján? Indultak-e eljárások?
  • Mikor és milyen módon történik meg a vezetők tesztelése? Milyen szakmai protokoll alapján végzik el ezeket?
  • Összesen végül hány vezető vizsgálatára kerül majd sor? Mi lesz az egyházi intézményekkel, az ott élő gyermekeket mikor kezdi el védeni a kormány?