mszp.hu | Belföld
2023. október 30. 09:28

Gurmai Zita: Jogosan aggódnak a kúttulajdonosok?

Gurmai Zita: Jogosan aggódnak a kúttulajdonosok?
Miközben egyre több nagy vízigényű beruházás épül, a kúttulajdonosoknak aggódniuk kell, hogy lesz-e elegendő vizük, és egy felesleges adminisztrációs procedúrán is át kellene esniük - erről beszélt hétfő reggeli, Tatán megtartott sajtótájékoztatóján dr. Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a párt Komárom-Esztergom megyei elnöke. A szocialista politikus a helyzet tisztázása érdekében Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult.

Hosszú évek óta napirenden van a kerti kutak engedélyeztetésének kérdése, ugyanis néhány évvel ezelőtt a kormány olyan tervekkel állt elő, melyek alapján előbb vagy utóbb az összes kerti kutat engedélyeztetési eljárásnak vetették volna alá. Ez akkor komoly felháborodást keltett a kúttal rendelkezők körében, hiszen felesleges adminisztrációval és költségekkel is járt volna, még az olyan kutaknál is, amit akár 30-40 éve használnak. Mindez a hivatali dolgozókra is nagy többletterhet rótt volna – emlékeztett dr. Gurmai Zita.

2023 tavaszán úgy tűnt, a kúttulajdonosok fellélegezhetnek, ugyanis a kiszivárgott hírek szerint a kormány olyan tervekkel állt volna elő, mely szerint 2024 januárjától amnesztia lépett volna életbe, és a korábban engedély nélkül létesített kutak 2024-től automatikusan szabályosnak minősültek volna. A döntés értelmében a háztartásokban lévő kutak, illetve a mezőgazdasági öntözőkutak tulajdonosainak nem kellett volna lefolytatnia az engedélyeztetési eljárást, és nem lett volna bejelentési kötelezettségük sem. A napokban megjelenő hírek szerint azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. Egy online térkép szerint ugyanis a vízkészlet szempontból védett területen található kutakra nem vonatkozna az amnesztia.

A kérdés különösen érinti a Komárom-Esztergom megyében élőket, ugyanis a térségben nagy vízigényű beruházások építkezése zajlik, melyek jelentős mértékben növelik a vízkitermelő kapacitást. Egyes szakértők szerint akár napi 22.000 köbméter víz kiemelésére alkalmas rendszert hoznak létre, ami a korábbi kapacitáshoz képest hihetetlen mértékű, ötszörös növekedést jelent. Ezzel párhuzamosan keletkezett a kúttulajdonosok bejelentési kötelezettsége, ha a kút mélysége eléri az 50 métert, vagy ha vízkészlet szempontjából védendő területen található. Komárom-Esztergom megye jelentős része beletartozik ebbe a kategóriába – mondta a szocialista politikus.

 A tatai, tatabányai, komáromi és környékbeli települések kúttulajdonosai érthetetlenül állnak a döntés előtt, miközben a kormány Komárom vagy Ács térségében hatalmas vízigényű akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó üzem létrehozását tervezi. A helyi kúttulajdonosok úgy érzik, a kormány leginkább velük szemben érvényesíti a vízvédelmi szempontokat, szemben a sokkal nagyobb vízigényű gyárakkal. A kúttulajdonosok amiatt is aggódnak, lesz-e elegendő víz számukra a nagy vízigényű üzemek működése mellett. 

Gurmai Zita ezért az alábbi kérdésekre várja a választ a belügyminisztertől: 

  1. Miért kell engedélyeztetési eljárást lefolytatni egyes, akár évtizedek óta működő kerti kutak esetében? 
  2. Mit válaszol azoknak a kúttulajdonosoknak, akik úgy érzik, hogy velük szemben érvényesítik a vízvédelmi szempontokat a nagy vízigényű akkumulátorgyárak építésének idején? 
  3. Készült-e hatástanulmány arról, hogy miként érinti majd a háztartási és a kerti kutak vízellátását a megyei akkumulátorgyárak létesítése, vízigényének kielégítése?

Kapcsolódó párttagok