Belföld, Külföld | Obama Amerika közlemény
2013. január 25. 12:14

Gurmai Zita képviselte az Európai Szocialisták Pártját Barack Obama beiktatásán

Dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) Nőszervezetének elnöke is részt vett Barack Obama, az Egyesült Államok 44. elnökének második elnöki beiktatási ceremóniáján Washingtonban. A hivatalos látogatással az európai baloldali pártcsalád szerette volna kifejezni szolidaritását amerikai progresszív társaival. Az utazás további célja volt a tanulás Obama példa értékű kampányából, amelyben a nők és a nemek közötti esélyegyenlőség ügye kulcsszerepet játszott.


Gurmai Zita az Európai Szocialisták Pártja képviseletében azzal a világos üzenettel érkezett az Egyesült Államokba, hogy el kell ismerni a női szavazatok szerepét a választási győzelemben. Obama győzelme jelentős részben szociáldemokrata programjának, az esélyegyenlőség és a női önrendelkezési jog támogatásának, valamint a jobb közszolgáltatások ígéretének köszönhető. Talán nem túlzás tehát kijelenteni, hogy a női szavazatok döntötték el a választások kimenetelét.

Gurmai Zita elmondta, hogy a hivatalos programot a ceremóniára való felkészülés, és a fenti üzenet szellemében állították össze. Az ötnapos látogatás során sikerült elkötelezett demokrata nőkkel és férfiakkal, akadémikusokkal, civil szervezetek képviselőivel, valamint kongresszusi képviselőkkel is találkoznia azzal a céllal, hogy a kampánystratégiákkal kapcsolatban megvitassák a legjobb módszereket, és azt is, hogyan érjék el a női szavazókat. Megvitatták, miként vigyenek végig egy sikeres kampányt – különösen a nőket megszólítva –, mely ügyek legyenek kiemeltek, és azt is, hogyan biztosítsák több női jelölt indulását a következő európai választásokon.

Az ESZP Nőszervezetének elnöke az első este részt vett Sam Bennett, a nők politikai részvételének növeléséért küzdő Women's Campaing Found vezetője által szervezett beszélgetésen, ahová tizenöt női aktivistát hívtak meg, köztük Eleanor Smealt, a Feminist Majority Foundation elnökét, valamint Terry O’Neill-t, a National Organization for Women elnökét. A vacsorán megvitatták, miként lehet előmozdítani a nők szerepvállalását a politikai döntéshozatalban.

A következő napon Gurmai Zita ellátogatott az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumába, ahol találkozott Radu Ioanid-al, a múzeum vezetőjével, majd egy magyar nyelvű tárlatvezetésen vett részt. „Egy fantasztikus utazást tettünk a múltba. Érdekesség, hogy a látogatók kilencvenöt százaléka nem zsidó származású, ami azért örvendetes, mert igenis fontos, hogy mindenki tisztában legyen a tényekkel, és a múltbéli borzalmas eseményekkel. Csak így lehetünk benne biztosak, hogy a történelem nem ismétli meg önmagát” – mondta Gurmai Zita.

Az ESZP Nőszervezetének elnöke így fogalmazott: „A beiktatási ceremónia fantasztikus élmény volt, örülök, hogy részese voltam ennek a jelentős eseménynek, ahol szinte karnyújtásnyira lehettem Barack Obama elnöktől. Határozott, előremutató és értékközpontú beszédének fő üzenetei az esélyegyenlőség, a szolidaritás és az összefogás voltak. Michelle Obama népszerűsége is jól mérhető volt a rendezvényen, ahol hatalmas, többszázezres tömeg gyűlt össze, hogy kitűzőkkel, transzparensekkel, valamint jelenlétükkel fejezzék ki támogatásukat és gratulációjukat a progresszív politikát folytató elnöknek.”