mszp.hu | Belföld
2023. március 27. 20:34

Gurmai Zita: Mikor ihatnak a hajdúdorogiak ismét tiszta vizet?

Gurmai Zita: Mikor ihatnak a hajdúdorogiak ismét tiszta vizet?
Hosszú ideje élnek együtt azzal a hajdúdorogiak, hogy sárga, büdös, zavaros víz jön a csapból. A víz minősége olyan szintre romlott 2021 vége óta, hogy a helyiek már nem is mernek inni a csapvízből. Gurmai Zita és Komjáthi Imre ezért interpellációt nyújtott be a hétfői parlamenti ülésen Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez, hogy kiderüljön végre mikor válik ismét normális minőségűvé az ivóvíz.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese, valamint a párt Nőtagozatának elnöke, Gurmai Zita szerint az állam régóta tervezett és egyre kevésbé titkolt módon egy újabb önkormányzati vagyonelemet szeretne megkaparintani: a vízműveket. Ennek azonban egyre több településen lett zuhanó minőségű „ivóvizet” hozó következménye.

A Hajdúdorogi Vízmű 2013-ig az önkormányzat közvetett üzemeltetésében működött.

Ezt követően jogszabályi változások miatt 14 település, többségében kormánypárti vezetéssel, létrehozta a Hajdúkerületi Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt.-t, amely 2021. dec 31-ig a feladatot el is látta.

Ekkor a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nehezen érthető módon, az addig a térség lakói véleménye alapján kiemelkedő minősítéssel bíró szolgáltatótól a működési engedélyt megvonta. A szolgáltató területen működő vízművek üzemeltetésére hatósági kijelöléssel oldották meg a feladatot, amelybe bevonták a Debreceni vízművet, az ÉRV Zrt-t és a Nyírségvíz Zrt-t. A problémák is ekkor kezdődtek.

Hajdúdorog tekintetében a kijelölt szolgáltató a Nyírségvíz Zrt. lett. Az átadás-átvételt követően a víziközmű rendszer alulfinanszírozottsága miatt az új szolgáltató „költségmegtakarító intézkedéseket” foganatosított, amelynek eredményeként a városban az ivóvíz minősége folyamatosan és drámaian romlott. A lakosság elégedetlensége hónapról-hónapra egyre nagyobb lett, az önkormányzat pedig tehetetlenül sodródott a folyamatokkal, mivel ugyan a jogszabályok alapján a szolgáltatásért az önkormányzat a felelős, viszont a valóságban semmilyen ráhatása a szolgáltatóra nincs és nem is lehet.

2022 végén ott tart az ügy, - mivel a bizonytalankodó önkormányzat nem keresett új, végleges szolgáltatót - az Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ismét határozatban jelölte ki a Nyírségvíz Zrt.-t, amely a határozatot megtámadta. Ennek eredményeként új szolgáltató kijelölésére került sor, immáron az ÉRV Zrt. személyében.

A legfontosabb azonban az, hogy a víz mára már ihatatlanná vált, a hajdúdorogiak nem mernek fogyasztani abból. Gurmai Zita ezért a következő kérdéseket tette fel Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez:

  • Mikor kapnak segítséget az önkormányzatok az elöregedő, 60-70 év feletti vízvezetékek cseréjéhez? Lesz-e végre országos felújítási program?
  • Mi lesz a sorsa az önkormányzati tulajdonú szolgáltatóknak, kapnak-e állami segítséget a kormányzati döntések miatt elszenvedett bevételcsökkenések és költségnövekedések kompenzálására?
  • Mikor ihatnak a hajdúdorogiak ismét tiszta, színtelen, szagtalan ivóvizet?

Kapcsolódó párttagok