mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2023. július 03. 19:50

Gurmai Zita: Mikor kötik az akkumulátorgyárak létesítését népszavazás kiírásához?

Gurmai Zita: Mikor kötik az akkumulátorgyárak létesítését népszavazás kiírásához?
Az utóbbi hetekben újabb akkumulátorgyárhoz kapcsolódó beruházásra derült fény, ezúttal Ács közelében. A projekt részleteiről egyelőre keveset tudni, azonban a helyiek aggodalommal figyelik az eseményeket. Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese szóbeli választ igénylő kérdést tett fel a hétfői parlamenti ülésén, hogy kiderüljön, mikor kötik az akkumulátor és minden ahhoz kapcsolódó gyár létesítését kötelezően helyi népszavazás kiírásához.

A legfrissebb hírek szerint a Komárom-Esztergom megyei Ács Város közelében újabb nagy beruházás készül, ez alkalommal egy kínai katódgyár építése került kilátásba. Ezek az alkatrészek szintén akkumulátorokhoz lesznek felhasználva. Gurmai Zita elmondta, a katódgyár várható következményeit már a bőrükön is érezhették a néhány kilométerrel arrébb fekvő komáromi akkumulátorgyár dolgozói, hiszen többen rosszul lettek, 14 dolgozót kórházba is kellett szállítani. Az MSZP frakcióvezető-helyettese emlékeztetett, a bátonyterenyei akkumulátorgyárat ellenőrző kormányhivatalnokok is rosszul lettek az ellenőrzés folyamán. A sort az iváncsai gyárral folytatta Gurmai Zita, mint mondta, itt is többen rosszul lettek egy ismeretlen anyag belélegzését követően.

„A Fidesz tényleg azt gondolja, hogy a pénz többet ér, mint a magyar emberek egészsége és biztonsága? Önöknek tényleg semmi sem drága?” – tette fel a kérdéseket Gurmai Zita.

A szocialista országgyűlési képviselő hozzátette, az Ácsra tervezett gyárat építő kínai cégnek ez lesz a legelső európai gyára, így semmit nem lehet tudni a konkrétumokról és referenciákról.

A település nyolc képviselőjéből már öt lemondott, mert feltehetően nem akarják a nevüket adni az ügyhöz, tette hozzá Gurmai Zita. Továbbá a polgármester nem volt hajlandó megmutatni a telek tulajdoni lap másolatát sem, ez pedig azért is érdekes, mivel a széljegyzeten nem volt rajta a beruházás.

Az MSZP már korábban is határozati javaslatot nyújtott be az akkumulátorgyárak feltételeiről, ezek között a következők szerepeltek: 

  • 25 aranykoronánál magasabb minőségű mezőgazdasági területet nem érinthet a beruházás,
  • a munkaügyi és környezetvédelmi előírásokat maradéktalanul be kell tartani,
  • csak akkor lehet szó gyárról, ha a helyben lakók helyi népszavazáson támogatták a létesítést. 

Gurmai Zita szerint, ha máskor olyan rendületlenül hivatkozik a kormány a magyar polgárok döntésére, akkor ebben az ügyben is ki kell kérni az emberek véleményét. Az MSZP frakcióvezető-helyettese ezért azt kérdezte, hogy mikor kötik az akkumulátor és minden ahhoz kapcsolódó gyár létesítését kötelezőn helyi népszavazás kiírásához.

Kapcsolódó párttagok