mszp.hu | Belföld | Fejlesztéspolitika
2023. július 25. 12:43

Gurmai Zita: Mikorra várható az M44-es autóút meghosszabbítása?

Gurmai Zita: Mikorra várható az M44-es autóút meghosszabbítása?
Miért dönthetett az M44-es autóút meghosszabbítását célzó projekt felfüggesztése mellett a kormány, miközben ez a térség fejlődését szolgálta volna? Dr. Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, országgyűlési képviselő erre a kérdésre keresi a választ, ezért írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Lázár János építési és közlekedési miniszterhez.

Június elején Gyula Város és térségének országgyűlési képviselője, dr. Kovács József saját közösségi média-bejegyzésében a következőt adta hírül: „kiemelt feladat és elsőbbséget élvez, az M44-es autóút meghosszabbítása, a kétszer kétsávos pálya kivezetése a határig, hogy rákapcsolódjon a Nagyváradot Araddal összekötő úthálózatra és létrejöjjön, teljes keresztmetszetében működhessen, az a korridor, ami Kecskeméttel direktre kapcsolhatja Békéscsabát és vele együtt a Viharsarkot is”. 

Gurmai Zita kérdésében felhívta a figyelmet arra, hogy dr. Kovács József bejegyzésével azonos napon jelentette be Lázár János 270 beruházás felfüggesztését, ezek közül az egyik az M44-es autóúttal kapcsolatos beruházás volt. Ez pedig azt jelenti, hogy a választókerület megválasztott országgyűlési képviselője még a nyilvánosságra hozatal napján sem tudhatott arról, hogy - nyilvánvalóan már jóval korábban - megszületett az említett beruházást felfüggesztő döntés. 

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint az ügynek különösen fontos jelentőséget ad, hogy a helyieket, a Békés megyeieket, kiemelten foglalkoztatja az M44-essel kapcsolatos beruházás. Ez érthető, hiszen a Békéscsaba és Gyula térségét a nemzeti közlekedésbe fontos lenne mihamarabb bekapcsolni, hiszen ez a gazdasági felzárkózás és a munkahelyteremtés szempontjából is kiemelt jelentőséggel bírna.

Gurmai Zita kérdésében kitér arra is, hogy „az itt élők már nagyon régóta várnak arra, hogy a lakóhelyük végre megkapja ezt a segítséget, ösztönözve ezzel az elvándorlás lassítását, ezzel együtt a fiatalok megtartását is”. Hozzátette, ez jól mutatja, hogy a beruházás az egész megye szempontjából fontos lenne, hogy megvalósuljon, nem egy fölösleges projektről van szó.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese a következő kérdéseket tette fel Lázár Jánosnak:

  1. Milyen okok játszottak közre az M44-es autóút előkészítésének felfüggesztésében? 
  2. Mikorra várható a beruházás megkezdése? 
  3. Átérzi-e a kormány annak felelősségét, hogy a beruházás nélkül tovább nő a térség fejlettebb régiókhoz képesti leszakadása és folytatódik a nagy ütemű elvándorlás? 

Kapcsolódó párttagok