mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2024. április 29. 15:13

Gurmai Zita: Összeomlás szélén van a magyar egészségügy?

Gurmai Zita: Összeomlás szélén van a magyar egészségügy?
Felfüggesztette számos ellátását az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet, így a járóbeteg-szakellátás, a bőr- és nemibeteg gondozás, az ortopédiai ellátás és az onkológiai, valamint a teljes körű ultrahang-diagnosztika is szünetel. Az ellátások leállítását szakemberhiányra hivatkozva hajtották végre. Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese a történtekre reagálva a parlament hétfői ülésnapján interpellációjában dr. Pintér Sándor belügyminiszternek szegezte a kérdést: Összeomlás szélén van-e a magyar egészségügy? – címmel.

Gurmai Zita, az MSZP Komárom-Esztergom Megyei Területi Szövetségének elnökeként felsorolta azokat a településeket, melyek az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézethez tartoznak, és a most bejelentett ellátás-szünetelés miatt már nem nyújtják az eddigi szolgáltatások mindegyikét. Ezek a települések: Bokod, Dad, Kecskéd, Kömlőd, Szákszend. 

Gurmai Zita kiemelte, a járóbeteg-szakellátás keretében a bőr- és nemibeteg ellátás, valamint az ortopédiai ellátás, az onkológiai ellátás keretében a gondozás, valamint a teljeskörű ultrahang-diagnosztika biztosan szünetelni fog 2024. december 31-ig. Ennek következményeképp az imént felsorolt települések lakóinak a 20 kilométerrel arrébb fekvő Tatabányán kell igénybe venniük az ellátásokat, ez tömegközlekedéssel legalább 1 óra utazást jelent, az átirányítás miatt érkező betegek száma pedig könnyen megnövelheti a tatabányai várólistát.

Az ellátások felfüggesztésének oka a szakemberhiány, tehát nincs elég szakember arra, hogy egészségügyi ellátást nyújtsanak a környék lakosainak. Az MSZP korábban többször figyelmeztetett arra, ha nem rendezik érdemben az egészségügyi dolgozók bérét és munkakörülményeit, akkor el fogják hagyni a pályát és ellátások fognak országszerte megszűnni, most pedig pontosan ez történik.

Gurmai Zita emlékeztetett, a probléma országszerte jelen van, január 6-án összesen húsz osztály ideiglenes leállását jelentették be, ezek között szerepel például a Szent János Kórház, ahol már a sérültek, illetve az ittas sérültek ellátását sem tudják biztosítani. A szocialista képviselő szerint a helyzet továbbra sem javul, sorra szűnnek meg az osztályok, hivatalosan ugyan csak ideiglenesen, a szakemberhiány miatt. 

Gurmai Zita rámutatott, a szlovákiai magyar napilap, az Új Szó idén januárban tette fel a kérdést, hogy összeomlás szélén van-e a szlovák egészségügy. Az a szlovák egészségügy, amelynek reformját pontosan ugyanattól a Boston Consultingtól rendelték meg, amely csoporttól a magyar egészségügy reformját is várták. 

Minderre tekintettel Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes a következőket kérdezte Pintér Sándor belügyminisztertől:

  • A szlovák után a magyar egészségügy is az összeomlás szélén van? 
  • Mivel magyarázza az osztályok „átmeneti szakemberhiánya miatti” bezárásáról szóló határozatok tömegét? 
  • Mikor fogják végre ténylegesen és érdemben rendezni az állami egészségügy helyzetét? 
  • Vagy az volna a céljuk az állami rendszer leépítésével, hogy a magyarokat a fizetős egészségügybe tereljék? 

Kapcsolódó párttagok