2011. július 14. 10:25

Gurmai Zita: Szolidaritás - a generációk között is

A lengyel elnökség szerdán az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságában is bemutatkozott: az ülésen Jolanta Fedak munkaügyi és szociálpolitikai miniszter és Elzbieta Radziszewska esélyegyenlőségért felelős kormánymegbízott ismertette az elnökség prioritásait és az elnökségi programnak a bizottság szakterületeihez kapcsolódó fejezeteit.

Az ülést követően dr. Gurmai Zita, a szakbizottság tagja üdvözölte, hogy a lengyel elnökség a folyamatban lévő, elnökségeken átívelő ügyek mellett prioritásként nevezte meg a generációk közötti szolidaritás kérdését. Az európai parlamenti képviselő elmondta: habár a lengyel elnökségi program nem tartalmaz utalást az esélyegyenlőségre, a Lengyelország mellett Dániával és Ciprussal együtt elkészített trió elnökségi munkaterv hangsúlyosan foglalkozik olyan témákkal, mint a munka és családi élet összeegyeztetése, a nők munkaerő-piaci helyzete, a szülési szabadságról szóló irányelv vagy a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés. “Nagyon fontos ugyanakkor, hogy a konkrét ügyek mellett az ún. gender mainstreaming szemlélet érvényesüljön valamennyi szakpolitikai területen” - mondta az EP-képviselő.

Utalva az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete (PES Women) által indított, az európai nyugdíjrendszerek esélyegyenlőségi szemléletű reformjáért folytatott kampányra, Gurmai Zita az idős nők nehéz és kiszolgáltatott helyzetére is felhívta az EU Tanácsát fél évig vezető lengyel kormánytagok figyelmét és reményét fejezte ki, hogy a nyugdíjreform során a női szempontok mind tagállami, mind közösségi szinten kellő figyelmet kapnak.

“Remélem, hogy munkája során a lengyel elnökség is kiérdemli a ‘parlamentbarát’ jelzőt, és ez esetben számíthatnak az Európai Parlament támogatására a következő hónapokban. Ezzel egy nagyon fontos időszakban garantálhatjuk az uniós jogalkotás gördülékenységét’ - fogalmazott Gurmai Zita.