MTI/mszp.hu | Külföld | Timosenko ESZP Nőszervezete Ukrajna
2013. augusztus 01. 16:08

Gurmai Zita Timosenko volt ukrán kormányfővel találkozott

Ukrajnai kórházában kereste fel Julija Timosenko egykori kormányfőt Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialisták Pártja nőtagozatának elnöke, aki sajtóértekezleten számolt be szerdán Kijevben a találkozóról - közölte az ukrán rádió internetes oldala.

A volt kormányfőt a 2009-es orosz-ukrán gázmegállapodás aláírásáért, hivatali visszaélés vádjával ítélték hét év börtönre. Büntetését 2011 december végén kezdte letölteni a Harkiv melletti kacsanyivkai női börtönben, ahonnan tavaly tavasszal szállították kórházba gerincpanaszai miatt.

Gurmai Zita közölte: a volt miniszterelnök arról beszélt, hogy támogatja az Európai Unió és Ukrajna között aláírandó társulási megállapodást.

Timosenko "arról a vágyáról beszélt, hogy országa csatlakozzon az EU-hoz, mert ez Ukrajna közös kívánsága, és ez pártjának (Batykivscsina - Haza) legfontosabb célja" - mondta.

Az egykori miniszterelnök a találkozó alatt nem vetette fel esetleges külföldi gyógykezeltetésének kérdését. Egész idő alatt Ukrajna európai integrációjáról beszéltek. Gurmai hangoztatta, hogy egy ország sorsa nem függhet egy ember sorsától, és ezzel Timosenko is egyetértett - olvasható az ukrán beszámolóban.

Gurmai Zita az MTI-nek telefonon elmondta, hogy rákérdezett azokra az Európai Parlamentben keringő hírekre, amelyek szerint Ukrajna társulási szerződésének aláírását az ő kiszabadulásához kötik. Timosenko hangsúlyozta az ország európai integrációjának fontosságát, és "gyakorlatilag visszaigazolta, hogy ez nem múlhat rajta".

Ami Oroszországot illeti, Timosenko azt mondta, hogy nem híve a vámuniónak. "Fontos, hogy legyen kapcsolat az oroszokkal, de nem szeretne még egy Szovjetuniót" - idézte a volt kormányfőt Gurmai Zita.

Az európai parlamenti képviselő a vinnyicai nőszervezet meghívására látogatott Ukrajnába, és a programhoz kapcsolódóan kért lehetőséget Timosenko felkeresésére. A nőszervezet fiatal nőket készít fel politikai szerepvállalásra, amire nagy szükség van Ukrajnában, mert nagyon alacsony a nők részvétele a politikában - mondta.