2012. augusztus 24. 11:30

Gurul a pirula: nincs pénz a gyógyszerekre

Katasztrófahelyzet alakulhat ki a gyógyszerellátásban. A gyógyszerkassza szinte üres, a jelenlegi keret szűk három hétre elegendő forrást biztosít a gyógyszerek támogatására. A kormányzatnak azonnal lépnie kell, hogy megoldja a saját rossz döntései miatt kialakult tarthatatlan állapotot.

Szeptember közepére kiürülhet a gyógyszerkassza, mert az egészségbiztosító már augusztus elejére elköltötte a rendelkezésre álló pénz nyolcvan százalékát. A Széll Kálmán Terv megszorításai miatt 120 milliárd forinttal csökkent az OEP ártámogatásra költhető kerete, a gyógyszertámogatás – ahogy az várható volt –, életveszélyes helyzetbe került. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 41 milliárd forint fölszabadítását szeretné, ám a gördülékeny működéshez legalább 70 milliárdos gyorssegélyre lenne szükség.

Az MSZP felszólítja kormányt, haladéktalanul töltse fel a gyógyszerkasszát, hogy a betegek ellátásának hiánya ne vezessen katasztrófához! A kormány haladéktalanul kezdje meg a szakmai egyeztetéseket ne csupán a gyógyszerágazat egy-egy kiemelt szereplőjével, hanem a szféra egészével. A szégyentelenül ”nemzeti konzultációnak” nevezett milliárdos propagandadömping helyett tartson legalább a gyógyszerügyben valódi egyeztetést!

Kökény Mihály,
az MSZP Egészségpolitikai Tanácsadó Testületének elnöke