mszp.hu
2016. október 10. 14:00

Gyásznap a magyar sajtószabadságnak, a magyar demokráciának, a magyar embereknek és Európának

Szomorú évfordulóról kellett megemlékeznünk pénteken. Október 7-én éppen 10 éve gyilkolták meg Anna Politkovskaya újságírónőt, aki nem félt kritikus lenni és felemelni a hangját a korrupció és az elnyomó rezsim ellen.

Szombaton pedig Magyarországon is némaságra kényszerítettek egy kritikus hangot. A Népszabadság írni mert a magyar kormányt és holdudvarát oly kiválóan jellemző rongyrázásról, és ezért fizetnie kellett. A NER rendszerében, ha Rogán Antal vagy épp Lázár János kiskirályként kívánnak masírozni, akkor azért cechet nem ők, hanem a magyar és az európai adófizetők mellett most már a magyar szólás- és sajtószabadság is fizeti.

Akik, azt hitték, hogy az Origo.hu szétverése után nincs lejjebb, tévedtek. Olyan rendszerben élünk, ahol a vezető nem tűri a kritikát, az ellentmondást és a jogállamiság elve csak ritkán tartja vissza attól, hogy civileket hurcoljon meg, vagy épp újságokat zárasson be.

A NER rendszere egy egyértelmű, és korántsem új keletű mintát követ. A szólás-és sajtószabadságot, valamint az emberi jogokat semmibe vevő¬; a nyugat által szankciókkal sújtott¬; a jogbiztonság hiányában befektetők által elkerült; elmaradott országokként számon tartott államok diktátorai által kitaposott út ez.

Az október 2-i érvénytelen szavazás jelezte, hogy a magyarok többsége nem kíván ezen az úton tovább haladni. Úgy tűnik a vezető nem akarta ezt meghallani.

Szanyi Tibor
EP-képviselő

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21