mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. június 13. 00:08

Gyermekmunka elleni világnap

Gyermekmunka elleni világnap
Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének kezdeményezésére 2002 óta június 12. napját a gyermekmunka elleni küzdelem napjaként tartjuk számon.
Végtelenül elszomorítónak tartom, hogy a statisztikák szerint még most, a XXI. század elején is 18 év alatti gyermek és fiatalkorúak százmillióit kényszerítik nehéz fizikai munkavégzésre a mezőgazdaságban és az ipari termelésben. Különösen úgy, hogy az elmúlt évszázadok emberi egészségre is ártalmas gyári munkái után ma már a prostitúció és a kábítószerkereskedelem területén is megjelent a gyerekek munkaereje. 
 
Lelketlen gazemberek használják ki, hogy a gyermekek alkotják a legkiszolgáltatottabb társadalmi réteget, amely még nem tudja megvédeni érdekeit. Életének első évei során nehéz fizikai munkában megtört fiatalból már sosem lesz egészséges felnőtt. Pedig a gyereknek a játszótéren és az iskolában a helye, hogy szeretetben felnőtté cseperedve emberhez méltó életet élhessen. 
 
Édesanyaként és esélyegyenlőségi politikusként is elkötelezett vagyok a gyermekmunka elleni küzdelem céljai mellett. Bár a jelenség elsősorban a fejlődő országokban ölt ijesztő méreteket, de sajnos az egyre növekvő mélyszegénység miatt a probléma Magyarországon is létezik. Hívjuk fel minél többen a döntéshozók figyelmét arra, hogy ebben a pártok felett álló ügyben is van még feladatunk.
 
Gurmai Zita
az MSZP frakcióvezető-helyettese

Kapcsolódó párttagok