Gyermekvédelem, nyugdíjasok helyzete, bérfeszültségek – Országgyűlés

Gyermekvédelem, nyugdíjasok helyzete, bérfeszültségek – Országgyűlés
Ülésezett a parlament.

Vajna miatt módosítanák a gyermekvédelmi törvényt

Bangóné Borbély Ildikó szerint Andy Vajna filmügyi kormánybiztos kívánsága miatt módosítani akarják a gyermekvédelmi törvényt. A hírek szerint - ismertette - egy filmforgatás miatt kérte Vajna és a filmalapvezető Havas Ágnes, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) módosítson gyermekvédelmi szabályokon: engedélyeztetnék a kiskorúak éjszakai munkavégzését éjszakai filmforgatások miatt. Az Emmiben el is készült a tervezet, amely szerint ha a szülők nem tudnak megegyezni a szereplésről, a gyámhivatal pótolja a hiányzó hozzájárulást - mondta a politikus.

Mikor emelik a védőnők bérét?

Korózs Lajos szerint méltatlan a helyzet a szociális ágazatban, a kormány szándéka azonban csak addig terjedt, hogy hungarikummá minősítette és megünnepelte a védőnői szolgálatot, holott a bérekben is rendet lehetett volna tenni. Azt firtatta, mikor emelik a védőnők bérét, majd rámutatott: egy 20-25 éve a szakmában lévő, felsőfokú végzettségű pedagógus és védőnő bére között százezer forint különbség van.

Egyre többet késik a posta

Heringes Anita szerint késések, fennakadások, munkaerőhiány jellemzi a Magyar Posta működését. Hozzátette: már a sárga csekkek is késnek, így az emberek a következő levélben már pótdíjat kapnak.

Az egészségügyi bértábla miért nem tartalmaz különbségeket?

Tukacs István felidézte, hogy amikor az egészségügyi szakdolgozók szervezetei jelezték, nem kapták meg a béremelést, akkor azt válaszolta a kormány: elszigetelt esetekről van szó. Ez azonban nem volt igaz, s most már nem csak a túlterheltség az oka az állapotuknak, hanem az is, hogy becsapottnak érzik magukat. Ha csak egy valaki nem kapja meg a béremelést az is baj - jegyezte meg a szocialista politikus, aki arról is beszámolt: sokan panaszkodnak, hogy a pályakezdők és a sok évtizede pályán lévők közötti bérkülönbség eltűnt. Miért nem ellenőrizték rendesen, mindenki megkapta-e a megemelt pénzét, és mit gondolnak a bértábláról, ami nem tartalmaz különbségeket? - kérdezte.

A szakképzés átalakítása mikor hoz már eredményt?

Teleki László a munkaerőhiány gazdaságra gyakorolt hatásáról azt mondta: gyakran nem követelnek a munkaadók diplomát, a munkába álláshoz egy OKJ-s képzés is elég. Szerinte ez a minőség romlásához vezet, a szakemberhiány már versenyképességi hátrányt jelnet. Mikor láthatunk valódi eredményeket a szakképzés átalakításából, amely elegendő képzett embert juttat a gazdaságnak? - tette fel a kérdést.

Számon fogják kérni Farkas Flóriánon az ORÖ pénzeit?

Az azonnali kérdések sorát nyitó Teleki László azt kérdezte, hogy számon fogják-e kérni a fideszes Farkas Flóriánon az az Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ) eltűnt 1,6 milliárd forintot. A képviselő indoklásként azt mondta, a kérdés nem csak a büntetőjogi vonatkozások, de a közvélemény megnyugtatása miatt is fontos. Sokan csak azt látják, hogy "Farkas Flórián lopott" és emiatt általánosítanak - jelentette ki a politikus, aki szerint jelenleg Magyarországon mélyponton van a cigányság megítélése.

Miért mindig a nyugdíjasokat sanyargatják?