MTI
2011. április 02. 12:46

Gyertyákkal az embertelenség ellen

Gyertyafényes demonstrációt tartott Wittner Mária kijelentései, az ezekkel kapcsolatos fideszes álláspont ellen az MSZP megyei és miskolci szervezete pénteken este Miskolcon, a Fidesz Kossuth utcai székháza előtt.

A Gyertyafényes demonstráció az embertelenség ellen címet viselő rendezvényen Káli Sándor országgyűlési képviselő, Miskolc korábbi polgármestere, az MSZP városi elnöke azt mondta: csak a jéghegy csúcsa az, amely ellen ezen az estén tüntetnek. Az elmúlt héten az történt ugyanis, hogy - mint fogalmazott - egy idős hölgy a parlamentben kimondta azt, amit amúgy is mindenki tapasztal. Azt, hogy miként vélekedik a Fidesz a politikai ellenfeleiről: nem ellenfélnek, hanem pusztítandó ellenségnek tartja őket. S pontosan Horn Gyulával kapcsolatban nyilvánultak így meg, akit egész Európában ismernek és elismernek, akit német városok díszpolgárává avatnak, aki Károly-díjat kap, olyan kitüntetést, amit csak a történelem alakításában jelentős szerepet játszó államférfiak, mint például a spanyol János Károly király, vagy a francia Valery Giscard-d’Estaigne köztársasági elnök kaphattak meg. Káli Sándor hangsúlyozta: a legnagyobb baj mégis az, hogy ez a fajta ellenségkeresés megfertőzi a mindennapjainkat. Hol a fideszesek által?nyuggernek" nevezett nyugdíjas az ellenség, hol a "szimuláló" rokkant, hol pedig a "táppénzcsaló" beteg ember.

Dr. Varga László országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnökhelyettese szerint a gyűlölködő embereknek példát kellene venniük a spanyol néptől. Ők a többéves polgárháború, a több évtizedig tartó, megtorlásokkal tarkított francoista diktatúra után "ki tudták beszélni a dolgaikat. A spanyol nemzet már évtizedek óta együtt emlékezik arra az időszakra, melyet nem szeretnének, hogy újra visszatérjen".

Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke kijelentette: sok embernek meg kell tanulnia ebben az országban, hogy miként kell viselkedni a parlamentben, az utcán, miként kell tisztességes módon véleményt nyilvánítani egy adott ügyben. A gyűlölet rossz tanácsadó, s a szélsőséges gyűlöletet sugárzó politika sem vezetett még jóra sohasem. "Most meggyújtott gyertyáink a szeretetre, az emberségre, az együvé tartozásra emlékeztessenek, de egyben arra is, hogy nem engedjük a gyűlölet terjedését, a kirekesztést, s minden normális emberi módon tegyünk és küzdjünk azok ellen" - jelentette ki.

Mint ismeretes, Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő a múlt héten hóhérnak nevezte Horn Gyula volt kormányfőt a parlament plenáris ülésén. Azt is mondta, hogy a volt miniszterelnök "már három éve ott vergődik a Honvédkórházban, mert képtelen meghalni". Pár nappal később egy újságnak azt is nyilatkozta Toller László egykori országgyűlési képviselőről, Pécs volt polgármesteréről, aki egy tragikus baleset miatt évekig kómában feküdt, s tavaly halt meg, hogy "ezt kapta meg Toller is, ő sem tudott meghalni, mert királyt csinált a böszméből".