mszp.hu | Belföld
2020. május 03. 11:52

Gyilkos módszerrel hamísítja a Fidesz a kellemetlen számokat, online petícióval kell nyomást gyakorolni a kormányra

Gyilkos módszerrel hamísítja a Fidesz a kellemetlen számokat, online petícióval kell nyomást gyakorolni a kormányra
A gazdasági problémák mutatóinak szándékos elhallgatása és manipulálása ma már sok százezer újabb embert éheztet.

Az elhibázott intézkedések és a hamis adatok szó szerint veszélyeztetik az emberek életét, ezért most mindenekelőtt online petícióval kell a lehető legnagyobb nyomást gyakorolni a kormányra, állítja az MSZP.

„Most már mindenki látja, hogy a kormányt az emberéletek sem zavarják abban, hogy csaljon a számokkal, márpedig az emberek nem maradhatnak az út szélén.” Éppen ezért, összefogással és azonnal cselekedni kell, mondta online sajtótájékoztatóján Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke vasárnap.

„Addig, amíg lehetett hozsannázni, hogy történelmi mélyponton van a munkanélküliségi ráta, addig minden adatot megtalálhattunk a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat oldalán, hogy hány álláskereső van tartósan, ideiglenesen, nemek közti megosztásban.

Márciusban, amikor berobbant a járvány miatt az elbocsátási hullám, akkor az adatokat elfelejtették közölni. Nemcsak szerintünk, hanem a kutatók szerint is az adatok elérhetősége jelentősen csökkent” – mondta Komjáthi Imre nehezményezve, hogy nem világos, hányan keresnek állást, vagy épp próbálnak túlélni ma Magyarországon.

Rámutatott, rendkívül megnehezült az álláskeresési járadék igénylése is, mivel nincs egységes eljárási rend. Van foglalkoztatási osztály, ahol tiltják a személyes megjelenést: sokan két hónapja még telefonos időpontot sem kaptak. „Az osztályok dolgozóin is óriásira nőtt a nyomás: egy kiszivárgó ITM anyagból kiderült, volt olyan eset, amikor egy hét alatt 11.960 fő zúdult a foglalkozási osztályokra, hogy bejelentkezzenek a jelenleg 3 hónapos álláskeresési járadékra” – mondta a képviselő. Azon a héten nőtt egyébként 320.624-re az álláskeresők száma.

Komjáthi kiemelte, hazánkban minden más uniós országoz képest kirívóan nehéz az álláskeresési járadék igénylésének ügymenete. „Papírok tömegét kell beszerezni már csak ahhoz is, hogy regisztrálni lehessen. A Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke felemelte a szavát, hogy ha már példaképp hozza fel a kormány Ausztriát, akkor vegyen példát arról is, hogy ott megkönnyítették ezt. (…) Elég jelezni, hogy valaki álláskeresési járadékra regisztrál, és automatikusan megkapja, több mint 3 hónapra” – hívta fel a figyelmet.

Emlékeztetett, az MSZP javaslata már március első hetétől az volt, hogy tolják ki az álláskeresési járadék idejét 9 hónapra és legalább nettó 100.000 forintra. „Itt is meg lehetne azt tenni, hogy egyszerűsítjük a regisztrációt, mert a munkáltatónak kellene automatikusan elküldeni, hogy elbocsátásra került a dolgozója, és utána automatikusan lehetne utalni ezt a minimum nettó 100.000 forintot” – mutatta be a konkrét megoldást.

A módszer, hogy eltűntetik vagy meghamisítják a számokat, Komjáthi szerint senkinek nem új. „Ugyanezt teszik az egészségügyi adatokkal és sok más területen, ahol nem örülnek a számoknak. Ezek aljas, előre megfontolt szándékból elkövetett tettek” – mondta a szocialista politikus, aki szerint ezzel szemben a Magyar Szocialista Pártnak „mindig is az emberek voltak az elsők, nem a számok.

„A számok mögött emberi sorsok, ki nem fizetett számlák, tönkrement családok, éhező, kétségbeesett emberek vannak, és a létbizonytalanság okozta stressz ugyanolyan gyilkos, mint a vírus” – utalt az eljárás bűnös mivoltára.

„Védjük meg az embereket ettől a helyzettől! Javaslatainkat az emberek egészségének, a családok és a munkahelyek megvédéséről szakmai-, civil-, és szakszervezetekkel együtt alakítottuk ki. Ezeket a Fidesz lesöpörte az asztalról már a Népjóléti bizottság ülésén!” – emlékeztetett Komjáthi.

Ha a szomszédos országokban, Romániában, Szlovákiában, Csehországban, tudnak segíteni az embereken, akkor segítsen a magyar kormány is – követelte a Magyar Szocialista Párt alelnöke az emberek nevében.

Végezetül összefoglalta a fő követeléseket:

 • „Követeljük a tömeges tesztelés elindítását és az egészségügyben dolgozók jelentős béremelését!
   
 • Követeljük a munkanélküli ellátás időtartamának 9 hónapra, összegének minimum nettó 100.000 forintra való növelését!
   
 • Követeljük a családi pótlék, a GYES, a GYET és az anyasági támogatás emelését, megduplázását!
   
 • Követeljük a 2020-ra járó 6,5%-os nyugdíjemelés visszamenőleges kifizetését! Az alacsony összegű nyugdíjak felzárkóztatását, és az átlag alatti nyugdíjban részesülők számára azonnali, 20.000 forintos, egyszeri juttatás kifizetését!
   
 • Követeljük, hogy a munkahelyek megtartásának érdekében a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoktól az állam vállalja át a munkabért és járulékainak 80%-át”!

Elmondta, nyomást kell gyakorolni a kormányra annak érdekében, hogy elfogadja ezeket a javaslatokat, és pártállásra való tekintet nélkül kért mindenkit, hogy írja alá az MSZP petícióját.

„Mi pedig tesszük a dolgunkat Parlamenten belül és kívül is, és követeljük, hogy a Fidesz fejezze be az adatok eltüntetését, meghamisítását, hiszen a civil szervezetek, szakértők és a szakszervezetek is csak úgy tudnak segíteni, ha pontos számokat látnak”!

Kapcsolódó párttagok