mszp.hu | Belföld | Oktatás
2024. január 11. 09:29

Gyökeres változásra van szükség az Orbán-kormány oktatáspolitikájában

Gyökeres változásra van szükség az Orbán-kormány oktatáspolitikájában
Kunhalmi Ágnes szerint az Oktatási Hivatal által közreadott adatok megmutatták: a tanárhiány ijesztő mértéke nem pánikkeltés vagy riogatás, hanem maga az ijesztő valóság. Az MSZP országgyűlési képviselője, társelnöke Facebook bejegyzésben értékelte az oktatási rendszert a legfrissebb adatok alapján.

Az Oktatási Hivatal friss közlése szerint összesen 2231 pályakezdő pedagógus kezdte meg a munkát a 2023/2024-es tanévben. Kunhalmi Ágnes kiemelte, érdemes abból kiindulni, hogy a pedagógusképzés ideje öt év, így a 2018-ban a képzést megkezdők számához kell viszonyítani az ősszel munkába álló pedagógusok számát. 2018-ban 9728-an kezdték meg a tanárképzést, így az Oktatási Hivatal által kiadott adat, mely szerint 2231 pedagógus állt munkába ősszel, azt mutatja, a pályára lépők száma továbbra is csak töredéke azoknak, akik korábban elkezdték a pedagógusképzést.

Az MSZP társelnöke szerint ez is azt bizonyítja, a tanárhiány ijesztő mértéke tehát továbbra sem ellenzéki riogatás és pánikkeltés, hanem maga az ijesztő valóság. Szerinte ahhoz, hogy a pedagógus életpálya valóban vonzóvá váljon és a pedagógusképzést megkezdőknek ne csak a 22,9 százaléka legyen ténylegesen friss diplomás pedagógus, a kormánynak abba kellene hagynia a tanárok megalázását. A közoktatásban dolgozók megbecsülése, támogatása és elismerése döntő fontosságú a pálya vonzóvá tétele során, ehhez szükség van azonban magasabb bérekre, nagyobb önrendelkezésre, erős szakszervezetekre, demokratikus működésre az iskolákban, kisebb munkaterhekre, valamint a közoktatási rendszer teljes korszerűsítésére.

A szocialista országgyűlési képviselő bejegyzésében megjegyezte, a tendenciák továbbra sem adnak okot bizakodásra. A pedagógusok kiszolgáltatottsága ugyanis egyre inkább növekszik, valamint megalázó a Belügyminisztérium tervezete is, mely – amennyiben 2025-től életbe lép - lehetővé tenné, hogy a tankerületek vezetői fizetésmegvonással sújtsák az általuk rossz teljesítményűnek ítélt tanárokat. „Ha 2025-től valóban életbe lép ez a minden szakmai alapot nélkülöző minősítési rendszer, úgy félő, hogy a pedagógushiány meredeken tovább fog emelkedni. Az oktatás szabadsága továbbra is vágyálom, a pedagógusok fizetésének pedig továbbra sem a nemzeti költségvetés az alapja” – írta Kunhalmi Ágnes.

A kormánynak gyökeresen változtatni kellene oktatáspolitikáján, különben az oktatás minősége az elmúlt bő évtized alatt jelentősen beszakadt színvonalához képest is tovább fog zuhanni, zárta gondolatait az MSZP társelnöke.

Kapcsolódó párttagok