mszp.hu | árvízvédelem turizmus Győr
2014. március 13. 10:17

Győrnek természetes vízszintekre, természetbarát turizmusra van szüksége

A sajtótájékoztatón Fábián György elmondta: kiemelt céljai közé tartozik a Mosoni-Duna természetes vízjárásának visszaállítása, torkolati mű segítségével, természetbarát vízi turizmus megteremtése. A győri vízpart megközelíthetőségének (lépcsők, rámpák, teraszok) elősegítése. A Rába-Rábca-Marcal folyók természetes vízszintjének biztosítása.

A sajtótájékoztatón még elhangzott: A Bajnai-kormány idején elfogadott Duna-projekt egy, az Európai Unió támogatásával közel 30 milliárd forintból megvalósítható, kiemelt állami beruházás volt.

Sajnálatos, hogy a Fidesz két évig ült ezen a programon, mielőtt belekezdett volna, hiszen számukra minden rossz, amit más hoz létre. Késlekedésüknek majdnem egy fél Győrt elöntő árvíz lett az eredménye, hiszen Győrújfalunál sokkal korábban kellett volna megépülnie a gátnak.

A Duna-projekt, melyet az előző kormány fogalmazott meg, már elindult. Erősödnek a töltések. Ez rendben van. A győri vízpartok kicsicsázása azonban kevés. Ez nem közel engedi, hanem sok esetben - az eredeti Duna-projekttel ellentétes szellemben - elzárja a víztől az embereket. Hiába volt a nyolcvanezer aláírás, a Fidesz-kormány nem lépett abban az ügyben, hogy a folyóvizek természetes folyását visszaállító torkolati műtárgy elkészüljön, illetve nem gondoskodott a Bakony-érnél a szükséges árvízvédelmi tározók kialakításáról sem.

Győrnek természetes vízszintekre, természetes vízmagasságra és természetbarát turizmusra van szüksége. Ehhez víz kell a folyókba!

A folyópartokra pedig vendéglők, csónakházak sokaságára, hogy a folyópartok élhető részei legyenek a városnak.

A Parlamentben ezért is kell lobbizni Győr új képviselőinek.