mszp.hu | Belföld
2020. október 27. 12:52

Győztek a civilek és az ellenzék: a kormánynak vissza kell vonnia a társadalomellenes civil-törvényt

Győztek a civilek és az ellenzék: a kormánynak vissza kell vonnia a társadalomellenes civil-törvényt
A nép már nem tűri tovább a korbácsot, mondta dr. Szakács László a Parlamentben, a kormánynak pedig bocsánatot kell kérnie – erről beszélt Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP és Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője kedd reggel az ATV Start című műsorában.

A szocialista képviselő felidézte: az MSZP nem első alkalommal követelte a brutálisan elnyomó „civil-törvény” módosítását, ám azt eddig mindig leszavazták. „Most elmondtuk a nyári eseménysort, hogy az Európai Bíróság hogyan marasztalta el Magyarországot, majd a fideszesek megszavazták módosító javaslatunkat, hogy a civil-törvényt vissza kell vonni és kártalanítani kell azon civil szervezeteket, akik az elmúlt években büntetve voltak” – jelentette be Bangóné Borbély Ildikó, a Magyar Szocialista Párt képviselője.

„Ne legyünk naivak, azért lehet, hogy lesz majd egy „Civil-történy 2.0” is, amiben majd lehet a magyaroknak megint sorosozni, migránsozni, az ellenzéki képviselőket, a civileket pedig le lehet majd járatni, hiszen, ha a kommunikációt megfigyeljük a kormánypártiaktól, akkor nem az aktuális szakpolitikai kérdésekről beszélnek, hanem ezekről a „bullshit-panelekről”” – emlékeztetett Rig Lajos. Hozzátette, a covid-járvány szerinte nagyjából jövő tavaszra vagy nyárra fog lecsengeni, ezért akkorra fog a Fidesz megint valamiféle ellenségképet kreálni, amit gyaníthatóan a civilekben fog meglátni.

Bangóné emlékeztetett, nagyon ritkán fordul elő, hogy a kormány visszavonja saját törvényét, de azért volt már ilyenre is példa, Gyöngyöspata esetében is. „Még Orbán és a fideszesek sem mernek szembemenni az Európai Bíróság döntésével, és Orbán is tudja nagyon jól, hogy nem feszítheti tovább ezt a húrt. De ne feledjük, hogy éveken át ment a kommunikáció, hogy gyalázták, sőt, megbélyegezték a civileket, úgy, hogy semmi okuk nem volt rá, csak az ellenségkép-gyártás” – mondta Bangóné.

Jóllehet a törvény visszavonásának indoklásban a Fidesz azt írta, az Európai Bíróság ítéletével összahnagben „Meg kell szüntetni a civil szervezetek megbélyegzését, a velük szembeni ellenséges légkör kialakítására irányuló kormányzati lépéseket”, a szocialista politikus előre vetítette, hogyan fogják majd a fideszes kamu-kommunikátorok szóban kommentálni a benyújtott törvény indoklását.

„Valaki talán ki mert állni a fidesz kommunikációs szakemberei közül és el merte ezt mondani élőszóban, vagy csak leírták közleményben? Rendkívül kíváncsi vagyok, hogy Nacsa Lőrinc vagy Hollik István kommunikációval foglalkozó képviselők ki mernek-e állni és bocsánatot fognak-e kérni az elmúlt évekért, és ezt az egy mondatot vajon felolvassák-e” – jegyezte meg a képviselőnő.

„Nagyon nehéz lenne azt beismerni, hogy „hát ezt egy picit elbénáztuk, kicsit túltoltuk”, ezt nem írhatták le, ezért valamilyen panel-szöveget kellett beleírni” – tette hozzá a Jobbikos politikus, aki szerint nem kétséges, hogy lesz még Magyarországon civil-törvény 2.0.

Kérdésre, hogy mi a véleményük a Jakab Péter által a Parlamentben felmutatott krumpliért kiszabott 4,4millió forintos büntetésről, Rig elmondta, „Kövér László, házelnök minden erejét bedobva és minden elképzelését megvalósítva adta ezt a rekord gigabüntetést a házszabály „súlyos” megsértéséért”. Bangóné kiegészítette: „A Ház méltóságára szokott hivatkozni Kövér László, az az elnök, aki folyamatosan, minden héten megsérti a Ház méltóságát (…), mert, ha valaki például trágár szavakat használ a képviselőkre, akkor az ő”.

Elmondták, a Jobbik frakciója biztosan, de az ellenzéki képviselők is elképzelhetőnek tartják, hogy összedobják Jakab Péter elképesztő büntetését. „Kövér ezeket a büntetéseket úgy használja, mintha a felettese lenne a képviselőknek. Kövér nem főnöke a képviselőknek, és nem is munkáltatója” – szögezte le Bangóné Borbély Ildikó.

Rig Lajos felvetette, „Jó lenne, ha akkor már ezeket a büntetési összegeket jó célokra használnák a járvány kapcsán, vagy rászoruló gyerekeknek adnák. Ha ilyen jó ügyekre használnák, akkor talán egyre több ilyen pici rendbontás is lehetne.”

Reagálva arra, hogy a kormány legújabb törvényével 150 ezer forintra bünteti a hatósági karantén szabályainak megszegését (amely sorozatos nem betartás esetén akár 600 ezerig is felmehet), a Jobbik képviselője elmondta, szerinte a jogkövetést a képviselők, miniszterek és államtitkárok példamutatásával kellene ösztönözni. „Amikor a magyar ember azt látja, hogy Orbán azt mondja „több Balaton, kevesebb Adria”, majd a következő héten az Adrián nyaralnak luxushajón, akkor nem érti, neki miért kéne itthon maradnia. Ha azt mondják, „ne menj rendezvényre, tartsd a távolságot”, de azt látják, hogy borfesztiválon, focimeccsen egymást ölelgetik emberek maszk nélkül, akkor azt gondolják, hogy ezeknek az intézkedéseknek így nincs értelme, mert pont az ellenkezőjét csinálják, mint amit a törvény előír”.

„Amikor ezt a törvényt benyújtották, mindannyian azt vártuk volna el – hiszen brutálisan nő az esetszám, nagyon rosszak a halálozási adataink –, hogy egy komolyabb törvényt hoznak a Parlament elé, amelyben végre benne lenne, hogy kiemelten tesztelik a veszélyzónában lévő embereket, az egészségügyi dolgozókat, a szociális ágazatban dolgozókat, amiket mi benyújtottunk az MSZP részéről a Parlament elé. Azt vártuk, hogy végre elfogadják, hogy az oktatási intézményekben dolgozókat, vagy akár a gyerekeket tesztelni kell, illetve a múlt héten nyújtottam be azt a határozati javaslatot, hogy az idősek, az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók mellett a kismamákat is kezdjék el végre tesztelni” – hívta fel a figyelmet a Magyar Szocialista Párt javaslataira Bangóné Borbély Ildikó.

Végül Rig Lajos az állami fenntartású darvastói szociális intézményben jelentkező elképesztő fertőzöttségi adatra reagált, ahol 120-ból 102 személy tesztje lett pozitív. Elmondta, már az, hogy egyáltalán teszteljenek, az ő közbenjárására történt, és elvárja, hogy ez az eset is legalább akkora médiafelületet kapjon majd, mint a Pesti úti Idősotthon, és ugyanakkor elánnal vonuljanak ki a hatóságok menteni.

Megjegyezte, itt is látszik, mennyire a frontvonalban dolgoznak a szociális ágazatban dolgozók, és hogy az ellenzék, többek közt Bangóné is az MSZP részéről, többször kért számukra béremelést, illetve egyszeri 500.000 Ft-os juttatást, amit a kormány rendre elutasít.