MTI/mszp.hu | Belföld | Parád vasárnapi
2016. április 11. 19:57

Győztek az emberek Magyarországon - Országgyűlés

A kormány meghátrált, eltöri a vasárnapi boltzárat. Ülésezett a parlament.

Győztek az emberek Magyarországon

A vasárnapi boltzár megszüntetéséről szóló kormányzati bejelentése igazolja, győztek az emberek Magyarországon, győzött a társadalmi akarat, a részvételi demokrácia és győzött a Magyar Szocialista Párt – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnöke hétfői napirend előtti felszólalásában.

Az MSZP elnöke azt mondta: másfél év küzdelmére volt szükség a mai döntésig. Nyakó István az összes adminisztratív teherrel és fizikai erőszakkal szemben igyekezett megakadályozni azt, hogy ellehetetlenítsék a magyar társadalom azon jogát, hogy véleményt mondjon a kormány politikájáról.

Tóbiás József hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP végül a saját hatalmának megtartás érdekében kapitulált. Hozzátette: továbbra is kérdés, hogy mit kíván tenni a kormány a február 23-án történtek kivizsgálásáért.

Ha van társadalmi akarat, a kormány leváltható, és le is fogja váltani a nép – fogalmazott Tóbiás József.

Mikor szokik le a kormány a trükközésről?

Burány Sándor arról beszélt, hogy az Eurostat szerint az Eximbank "egy foglyul ejtett" pénzügyi intézmény, vagyis látszólag önálló, de valójában az állam és így az államháztartás része.

Azt javasolták hivatalosan a KSH-nak, sorolják be az államháztartás tételei közé - jelezte. Kitért arra is, hogy az elmúlt hónapokban a bank legalább 41 milliárd forintot helyezett ki a kormányhoz közel álló vállalkozásokhoz. A sokadik kifizetőhelyet hozták létre, hogy számolatlanul "öntsék a pénzt a haverok zsebébe" - értékelt Burány Sándor, hozzátéve: azt remélték, az Eurostat nem veszi ezt észre.

Az államadósság szempontjából ez azt jelenti - mondta -, hogy a legutolsó mérleg alapján az 572 milliárdos külső forrásállomány a GDP arányában közel két százalékkal emelné meg az adósságrátát. Azt kérdezte: mikor szoknak már le a trükközésről?

Mikor lesz végre kiszámítható szakképzési rendszer?

Teleki László azt idézte fel, hogy a kormány több mint egy éve döntött ismét a szakképzés átalakításáról. Szerinte azonban a kabinet újfent bizonytalanságot teremt a rendszerben. Mikor lesz végre kiszámítható a szakképzés? - kérdezte.

Mit tesz a kormány az elvándorlás ellen?

Gúr Nándor szerint egyre erősebb agyelszívás sújtja Magyarországot. Rámutatott: a távozók 75 százaléka 40 év alatti, a külföldi munkavállalást pedig a lakosság 15 százalékánál merül fel.

A paksi bővítésről

Heringes Anita arról beszélt, hogy a paksi bővítés előkészítése körül az információk nagyon lassan áramlanak a kormány és az Országgyűlés között. Alapos és széleskörű vizsgálatot sürgetett az új blokkok létesítésével kapcsolatban, és kitért arra, hogy az atomerőmű bővítésénél a finanszírozás mellett a nukleáris biztonságot is figyelembe kell venni. Felidézte, hogy immár sokadszor eseti bizottság létrehozását kezdeményezték, majd azt kérdezte: támogatják ezt, és az átláthatóságot ebben a kérdésben.

Példa nélküli az ügyészség stílusa

Bárándy Gergely azt kifogásolta, hogy példa nélküli stílusú vita, még "a politika stílusához képest is bunkó üzengetés" alakult ki az ügyészség és a bíróság között. Szerinte ezek a viták rombolják az igazságszolgáltatásba vetett állampolgári hitet. Példaként Keresztes Imrének, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetőjének és Ibolya Tibor fővárosi főügyésznek a nyilatkozatai említette. Azt is firtatta, hogy lesz-e felelőse annak, hogy a bíróság hiánypótlásra visszaküldte a Quaestor-vádiratot.

185 millió hátrány érte a költségvetést egy szegedi kft. miatt

Szabó Sándor arról beszélt, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és nagy értékre elkövetett pénzmosás miatt két embert előzetes letartóztatásba helyeztek, egy ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki a Szegedi Vadaspark területén kialakított játszótér ügyében.

Az ügyben érintett Titan Project's House Kft. több szálon kapcsolódott a Fidesz szegedi szervezetéhez, és ez a cég 2013-ban jogosulatlanul vett fel hazai és uniós támogatásokat - jelentette ki. A költségvetést összesen 185 millió forint vagyoni hátrány érte - emelte ki a képviselő, hangsúlyozva, korábbi kérdésre válaszul Lázár János arról tájékoztatta, a szakértőktől kapott tájékoztatás alapján mindent rendben lévőnek találtak.

Ennyi volt?