MTI
2011. szeptember 01. 18:58

Gyurcsány Ferenc szerint az ügyészségi iratok sem igazolják Polt Péter gyanúját

Gyurcsány Ferenc úgy véli, az ügyészség által a parlament mentelmi bizottságának megküldött iratok sem igazolják Polt Péter legfőbb ügyész gyanúját, amely szerint a volt kormányfő hivatali visszaélést követett el a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, sőt az ellenkezőjét támasztják alá.

A volt miniszterelnök csütörtökön az után nyilatkozott újságíróknak, hogy a képviselői irodaházban megnézte az említett dokumentumokat.

Elmondta, a legfőbb ügyész szerint az róható a terhére, hogy 2008 májusában a sukorói kaszinóberuházást tervező befektetőkkel folytatott parlamenti megbeszélésén kifejezte támogatását a projektet illetően és "ezzel - hivatali hatáskörét túllépve - lényegében döntést hozott" annak jövőjéről.

Gyurcsány Ferenc szerint azonban a Polt Péter által a mentelmi bizottságnak megküldött iratok ezt cáfolják: a megbeszélésen részt vevő és az ügyben folyó polgári perben meghallgatott tanúk egybehangzóan állítják, hogy a tanácskozáson nem született döntés, csak kérdéseket tettek fel, illetve további vizsgálatokról határoztak, ő pedig kizárólag arra adott utasítást, hogy mindenki a jogszabályok betartásával végezze a munkáját.

"Fogalmam sincs, hogy mire alapozza a legfőbb ügyész ezt a blődséget, hacsak nem arra a nyomásra, amely régóta rá nehezedik Orbán és pártja részéről. Úgy látom, hűséges végrehajtója ő egy politikai akaratnak" - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc arra is kitért, hogy ha Polt Péter gyanúja megállná a helyét, abból az következne, hogy minden miniszterelnök számtalanszor túllépi a hatáskörét, amikor az ország érdekében általános támogatásáról biztosít olyan nagyberuházásokat, amelyek több ezer embernek adhatnak munkát. "Nyugodtan elmondhatom, ugyanezt tettem az Audival, ugyanezt tettem a Mercedesszel. Ha ez bűn, ezerszer követtem el ezt a bűnt" - hangsúlyozta.

A büntetőeljárási törvény nyári módosítására hivatkozva - amely lehetővé teszi, hogy kiemelt büntetőügyekben az ügyészség döntse el, mely bíróságon emel vádat - a volt kormányfő azt mondta: meggyőződése, hogy nincs olyan bíróság, amely megállapítaná a felelősségét.

Az MTI felvetésére, hogy Schiffer András - az LMP jelenlegi frakcióvezetője - 2009 októberében azért jelentette fel, mert álláspontja szerint a sukorói King's City-beruházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítése során megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket, Gyurcsány Ferenc úgy reagált: e szempontoknak nyomát sem látja az ügyészség érvei között.

Hozzáfűzte, nem neheztel Schiffer Andrásra, meggyőződése ugyanis, hogy az ellene folyó eljárás szálait nem az LMP-s politikus, hanem Orbán Viktor és a Fidesz tartja kézben. "Meglehetősen ócska dolog, hogy Schiffert rángatják bele minden pillanatban ebbe az ügybe" - fogalmazott. Megjegyezte: a mindenkori kormányfőnek a jogszabály-előkészítéssel kapcsolatban akkor van dolga, ha az apparátus jelzi, hogy valami nincs rendben, de a Sukoró-ügyben ilyen nem történt.

Arra a kérdésre, hogy az iratok szerint tett-e rá bárki terhelő vallomást, a szocialista politikus nemmel válaszolt.

Gyurcsány Ferenc az ügyészségi iratok tanulmányozása után úgy értékelt, hogy a mentelmi bizottság "lefeküdt" a legfőbb ügyésznek. Emlékeztetett arra, hogy a testület korábban nem tartotta kellően megalapozottnak Polt Péter indítványát, amelyben mentelmi jogának felfüggesztését kérte, és további iratokat kért a legfőbb ügyésztől. Gyurcsány elmondta, hogy a szóban forgó hat iratcsomag közül az ügyészség csak egyet - a telekcsere semmissé tétele érdekében indított polgári peres eljárás jegyzőkönyveit tartalmazót - küldött meg, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke azonban ezzel is megelégedett.

A volt miniszterelnök szerint a korábban "rendkívül karakánul" eljáró Rubovszky Györgynek ezért el kell számolnia a lelkiismeretével, "hogyan van az, hogy még a minimumára sem ügyel annak, hogy megőrizze szakmai, politikusi, emberi tartását".

Elmondta azt is, hogy az általa megtekintett iratok között nincsenek titkos minősítésűek, így azokat nyilvánosságra lehetne hozni.

Gyurcsány Ferenc csütörtök délután - a mentelmi bizottság irodájához érkezve - előzőleg arról beszélt, hogy képtelennek tartja az ügyészség vele szembeni gyanúját. Megerősítette: mentelmi jogának felfüggesztését fogja kérni az Országgyűléstől, ezt követően pedig az ügyészség rendelkezésére áll.

A mentelmi bizottság várhatóan szeptember 6-án tárgyalja a volt kormányfő ügyét, így a parlament akár már őszi ülésszakának első napján, szeptember 12-én dönthet Gyurcsány Ferenc mentelmi jogáról a jelenlévő képviselők kétharmados többségével.