2012. szeptember 11. 14:05

Ha a cinizmus versenyszám lenne, a kormány világelső volna

Büszkék lehetnénk a kormányra sikereiért, ha a cinizmus versenyszám lenne, de nem az. Mert a bírák nyugdíjkorhatárával való trükközés világraszóló szégyen és gyalázat.

A bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása most már tudottan alkotmányellenes és az Alkotmánybíróság szerint nemzetközi jogot sért. Vélhetően ugyanezt állapítja majd meg az EU bírósága is.

Piaci alkuk történnek úgy, hogy az eladó 70-et kér az áruért, a vevő 62-őt kínál, aztán kiegyeznek 65-ben. Az alkotmányozás és a jogalkotás ennél kicsit összetettebb. Attól, hogy a kényszernyugdíjazás időpontja 62-ről 65-re változik, még nem lesz alkotmányos. Éppúgy sérti majd a bírák elmozdíthatatlanságának elvét, éppúgy mellőzi a fokozatosságot, éppúgy szembe megy az európai trendekkel.

S mindezt miért? Mert a miniszterelnök egyszer kimondta, hogy ebből nem engedünk. Hogy miért? Csak. Az pedig, hogy a bírósági vezetők esetében fenntartják az eredeti 62 éves korhatárt, ékesen bizonyítja azt a korábbi feltételezést, hogy a kényszernyugdíjazásra elsősorban a bírósági vezetők mandátumuk lejárta előtti elmozdítása miatt került sor. És mindehhez az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Szájer József fideszes képviselő felesége nem szól semmit. Jó választás volt ő a Fidesznek, de annál rosszabb a bíráknak. Szégyen és gyalázat.

Bárándy Gergely,
országgyűlési képviselő