mszp.hu | Belföld, Külföld | nyílt levél
2016. augusztus 21. 12:01

Ha a Fidesz nem támogatja az Európai Ügyészség felállítását, akkor elismeri, hogy egy tolvajpárt!

Ha a Fidesz nem támogatja az Európai Ügyészség felállítását, akkor elismeri, hogy egy tolvajpárt!
„Természetes jelenségnek tartom azt, hogy ahol kiosztanak 8200 milliárd forintot, ott egy viszonylag szegény országban előfordulhatnak visszaélések és visszaélésekre való törekvések” – ezt még államtitkári rangban mondta az uniós forrásokat felügyelő Lázár János. Azóta jóval tisztább a kép: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) legfrissebb adatai szerint Magyarországon nem csak hogy „előfordul”, de az eljárások számát tekintve nálunk történik a harmadik legtöbb visszaélés a tagállamok között.
Az egyik legújabb botrány, a Mengyi Roland fideszes képviselő súlyos érintettségét felvető úgynevezett Voldermort-ügy pedig megerősíti, hogy az uniós pénzek lenyúlása nem egyszerű baleset a Fidesz által irányított állami struktúrában, hanem maffiaszerű, rendszerszintű pénzkipumpálás. A minimális szintű felderítés, a leállított és fiókba zárt ügyek pedig egyértelműen felvetik az ügyészség felelősségét és meglehetősen sajátos szerepvállalását is. 
 
A Mengyi-ügy példája mutatja, hogy minimum megkérdőjelezhető a vádhatóság elfogulatlansága és törvénytisztelő működése. Tény, hogy az európai statisztikák szerint – szemben például Finnországgal, Litvániával vagy épp Romániával - Magyarországon jut el a legkevesebb ügy bírói szakba vagy épp bírósági határozatig az uniós forrásokkal való visszaélések esetében.
 
A magyar ügyészségbe vetett közbizalom egyértelmű elvesztése és a dokumentálható módon milliárdos összegekben lenyúlt uniós közpénzek következmények nélküli ellopása után nem lehet kérdés az Európai Ügyészség mielőbbi felállítása. Minden évben legalább 150 milliárd forint tűnik el az EU közös kasszájából, a tagállami hatóságok pedig nem minden esetben segítik a felderítést. Ha létrejön a szövetségi vádhatóság, akkor különleges jogkörében maga járhatna el az uniós forrásokat érintő ügyekben, és így nem maradna egyetlen lopás sem következmény nélkül. 
 
A Fidesz nem véletlenül tiltakozik az európai kezdeményezés ellen és hivatkozik – egyébként hazug és hamis módon - a nemzeti szuverenitás megsértésére. Azért tiltakoznak ellene, mert ha külső kontrollt kap az uniós visszaélések kivizsgálása; ha nem fideszes pártkatona dönt vádhatósági lépésekről vagy azok elmaradásáról, akkor nem csak a védhetetlenségig kiteregetett Mengyi-ügyben lesznek fideszes gyanúsítottak. 
 
Ha lesz Európai Ügyészség, akkor tömött sorokban fogják rács mögé vinni az uniós pénzeket ellopó NER-huszárokat. És az őket segítő, bűneiket elnéző hatósági embereket. A kormánypárt minden fronton küzd az új intézmény ellen, a Fidesz európai parlamenti képviselői legutóbb még saját pártcsaládjukkal is szembementek, amikor szinte egyedüliként tartózkodtak az új intézményről szóló állásfoglalás strasbourgi elfogadásakor.
 
Az Európai Ügyészség felállítását a tagállamoknak egyhangúlag kell elfogadniuk, ami a magyarhoz hasonló ellenállás miatt nehezen valósulhat meg. Viszont ha lesz kilenc olyan tagállam, amely elfogadja a szövetségi koncepciót, úgy a tiltakozó államok nélkül is létrehozhatják az új intézményt, amely persze csak náluk működne, Magyarországon például nem. Így láthatóvá válik a tisztesség és a tisztességtelenség. Ha a Fidesz továbbra sem támogatja az Európai Ügyészség felállítását, akkor beismeri, hogy egy tolvajpárt. Pont. Ne szépítsük. 
 
Ha Magyarország kimarad a szövetségi vádhatóság alá tartozó körből, akkor azzal világossá tesszük: nálunk a kormánypárti haverok továbbra is háborítatlanul szétlophatják az adófizetők pénzét. Akkor azt üzenjük Brüsszelnek: küldjétek a pénzeteket, mi majd jól szétlopjuk!
 
Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százötödik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.
 
Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő