mszp.hu | Belföld
2020. április 15. 17:05

Ha a kormány nem segít, emberi tragédiák sora következik be

Ha a kormány nem segít, emberi tragédiák sora következik be
Írásbeli kérdéssel fordult az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökéhez Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke azt kérte számon az ÁSZ-on, hogy miközben a nehéz helyzetbe került családoknak spórolási és „költségvetési” tanácsokat oszt, adott-e hasonló tanácsokat a kormánynak is.

„Az ÁSZ tett-e bármilyen konkrét intézkedésre vonatkozó javaslatot a kormány vagy az Országgyűlés részére a válság miatt szükségessé váló költségvetési újratervezéssel kapcsolatban?” című kérdésében a szocialisták elnöke Domokos László ÁSZ elnöknek az interneten közzétett, a magyar családoknak adott tanácsaira reagál.

Az ÁSZ elismerte, hogy a lakosság kétharmadának nincs tartaléka


A tanácsok között talán a legérdekesebb, hogy „minden családban a költségvetés tervezésére, kontrolljára és végrehajtására ki kellene nevezni a ’pénzügyminisztert’, aki rendszeresen átnézi a számlákat és meghúzza a kiadásokat. Ez jelenthet megoldást arra, hogy a nehéz helyzetbe került családok átvészeljék ezt a néhány hónapot. Természetesen ezt nemcsak nekik, hanem minden családnak meg kellene tennie, hiszen nem lehet tudni, hogy ki mikor kerül hasonló helyzetbe. (…) a nagy kihívást a kiadási oldal összeállítása jelenti. Ez a legfontosabb, hiszen leginkább ebben vannak az áttervezésre váró tételek, amelyeket először be kell azonosítani, majd a kiadások szerint csoportosítani, végül priorizálni”.

Eközben Domokos azt is elismeri, hogy „ha hinni lehet a felméréseknek”, mindössze a lakosság egyharmadának van váratlan helyzetekre félretett pénze.

Ha a tartalékok elfogynak, és nem lesz bevétel, akkor étel és gyógyszer sem lesz

Tóth Bertalan a fenti „tanácsokra” reagált az írásbeli kérdéssel. Mint írta, „a spórolásra vonatkozó tanács helytálló lehet azon családok esetében, ahol van tartalék, vagy van folyamatos bevétel. De a tartalékaik kimerülése után nem lesz bevétele a családnak, nem kerül étel az asztalra, nem lesz kiváltva a szükséges gyógyszer. Ha ebben a rendkívüli helyzetben a kormány nem ad rendkívüli pénzt a munkájukat vesztő tömegeknek és a bajba jutott, de még megmenthető vállalkozásoknak, akkor összeomlik a gazdaság, és emberi tragédiák sora következik be”.

A pártelnök ezért azt javasolta az ÁSZ elnökének, hogy tegyen javaslatokat a kormány számára is a költségvetés újratervezése során, úgy a kormányzati spórolás, mint a kormányzati kiadások irányainak áttervezése során, hiszen, ahogy a háztartások szintjén, úgy a kormányzásban is számba kell venni a bevételeket, kiadásokat, és prioritásokat kell felállítani. Tóth Bertalan az alábbi kérdéseket tette fel Domokos Lászlónak:

 • A különböző gigaberuházásokkal, stadionépítésekkel kapcsolatban tett-e hasonló spórolási javaslatokat a kormánynak?
   
 • Javasolta-e a munkanélküli ellátások idejének meghosszabbítását?
   
 • Javasolta-e az ellátás nélkül maradtak rendkívüli támogatásának bevezetését?
   
 • Javasolta-e a családi támogatások emelését?
   
 • Javasolta-e az éves nyugdíjemelés novemberi korrekciójának előrehozatalát?
   
 • Javasolta-e az alacsony nyugdíjak rendkívüli emelését?
   
 • Tett-e bármilyen konkrét intézkedésre javaslatot a kormánynak a válság miatt szükségessé váló költségvetési módosítások kapcsán?

Kapcsolódó párttagok