Ha a török kormány az EU-hoz akar csatlakozni, változnia kell

Dr. Gurmai Zita az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén szólalt fel a törökországi tüntetésekkel kapcsolatban. A képviselő szerint az EU-nak ki kell állnia alapvető értékei mellett, a török kormánynak pedig változtatni kell a hozzáállásán.

„Súlyos aggályaim vannak a legutóbbi törökországi incidensek miatt. A szólásszabadsághoz és a békés tüntetéshez való jogot egyetlen ország sem csorbíthatja, különösen egy olyan nem, amely az Európai Unióhoz kíván csatlakozni" – adott hangot aggodalmának dr. Gurmai Zita EP-képviselő.

A szocialista politikus arra kérte a török kormányt, hogy minél hamarabb kezdje meg a párbeszédet a civil társadalommal, és tegyen intézkedéseket, hogy ne ismétlődhessen meg a rendfenntartó erők brutalitása. Hozzátette: Erdogan miniszterelnök hagyja abba a megosztó beszédet, s üljön asztalhoz a Taksim téren tüntetőkkel, ne csak néhányat ragadjon ki közülük. Emellett széleskörű egyeztetést javasolt a török politikai pártok között, hogy rendezzék a lappangó gondokat.

„Törökország az EU kulcsfontosságú partnere, döntő szerepet játszik a régióban. Viszont nem lesz képes teljesíteni ezt, ha a török kormány nem hajlandó, vagy képes kezelni a problémákat. Az Európai Uniónak továbbra is ki kell állnia alapvető értékei mellett" – zárta felszólalását Gurmai Zita.