mszp.hu | Belföld
2021. június 11. 16:05

Ha Áder szerint Magyarországon rendben van a jogállamiság, akkor miért fél a Fidesz egy külső vizsgálattól?

Áder János szerint Magyarországnak „minden jogállami próbát kiálló alkotmányos igazságszolgáltatási rendszere van.” Akkor az Orbán-kormány miért fél úgy az uniós jogállamisági vizsgálattól és az Európai Ügyészségtől, mint ördög a tömjénfüsttől?

Csak nem azért, mert ők is érzik: hazudnak? Hiszen a Fidesz-rezsim mostanra szinte teljesen lebontotta a magyar jogállamiságot. A demokratikus fékek és ellensúlyok rendszere már a múlté. A Fidesz az elmúlt 11 évben lassú puccsot végrehajtva felszámolta a magyar jogállamiságot, megszüntette a jog- és vagyonbiztonságot, lebontotta a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét, és megrendítő csapást mért a sajtószabadságra. Az Alkotmánybíróságban és a Kúria élén ülő fideszes káderek Orbán Viktor bábjai. A köztársasági elnök egy mindenhez asszisztáló pártkatona, aki nem tölti be a törvényhozói hatalom feletti ellenőrző funkcióját. Az Állami Számvevőszék elnöke, a Költségvetési Tanács elnöke, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és alelnökei, a Monetáris Tanács tagjai, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke és helyettesei, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke már egytől-egyig a kormányzó párt kliensei. Az ügyészség is kormányzati irányítás alá került, a szintén fideszes legfőbb ügyész pedig a bűncselekmények felderítése helyett inkább a párthoz köthető ügyek eltussolásában jeleskedik. Az önkormányzatiságot lebontották, elvették a települések pénzét, miközben a feladatok többségét meghagyták nekik – kivéve pár, suttyomban megsegített fideszes önkormányzatot. A manipulált és tisztességtelen választási rendszer révén szerzett kétharmaddal a Fidesz szavazógéppé silányította a parlamentet: a valódi döntési jogkör egy olyan szűk klikk kezébe került, amely a háttérből, demokratikus kontroll nélkül dönt az ország sorsáról. A magyar médiahelyzet is pártállami időket idéz: országos sajtóbirodalom szolgálja Orbán rendszerét, közszolgálati tájékoztatás helyett a fideszes pártközpontból irányított agymosás zajlik.

Kormányváltásra és korszakváltásra van szükség! A jogállam és a demokrácia helyreállítása érdekében alkotmányozásra is felhatalmazást kell kérnünk. Új Alkotmány kell – amelyet népszavazással kívánunk megerősíttetni –, amely biztosítja a demokratikus alapjogokat, garantálja a közvagyon és a magánvagyon megóvását, megalapozza az arányos választási rendszert és garanciális szabályokat tartalmaz az erőszakszervezetek és az igazságszolgáltatás politikai befolyásolásának tilalmára.  Ezen kívül biztosítja a sajtószabadság érvényesülését, állást foglal az állam és az egyház szerepének szétválasztása mellett, rögzíti az államhatalom kötelezettségeit a kisebbségek jogainak védelme érdekében, pontosan meghatározza az állam és az önkormányzatok szerepét, feladataik ellátásának feltételeit, megerősíti az alapvető jogok védelmének garanciáit, és megtiltja a jogszabályok visszamenőleges hatályú alkalmazását. És javasoljuk, hogy hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, hogy a közvagyon soha többé ne válhasson semmilyen politikai erő zsákmányává.

Az MSZP ehhez kéri az emberek felhatalmazását, jelöltjeink ezt képviselik az előválasztásokon is, hogy 2022-ben valóban jogállammá váljon Magyarország.

MSZP