mszp.hu | Belföld
2020. október 01. 16:32

Az Orbán-kormány kudarcos válságkezelése miatt tömegek veszítették el a munkájukat, ami miatt létfontosságú számukra, hogy minél hamarabb megkapják az álláskeresési járadékot, de a lassú ügyintézés miatt rengetegen maradtak segítség nélkül 2-3 hónapon keresztül úgy, hogy közben elszabadultak az élelmiszerárak, drágább lett a megélhetés.

A hivatali ügyintézők túlterheltek, kevesen vannak és nem bírják a megfeszített munkát, ami miatt a fizetés nélkül maradt emberek hónapokig nem jutnak hozzá az álláskeresési járadékhoz. Ez pedig egyértelműen az Orbán-kormány bűne, ugyanis az elmúlt években folyamatosan utcára tette azokat a közszolgákat, akik az érdemi munkát végzik, miközben az államtitkárok és a helyettes államtitkárok száma rekordokat dönt.

Talán nagyobb figyelmet kapna a munkanélküliek problémája a kormány tagjai körében, ha a milliós havi fizetésük is annyit késne, mint az állás nélküliek jogos járandósága. Ha az álláskeresési járadékra 2-3 hónapot kell várni, akkor a miniszteri fizetések utalása is csússzon ennyit! Ebben az esetben valószínűleg már képesek lennének felgyorsítani az ügyintézést.

Hiába jelentette ki Orbán Viktor, hogy a 3 hónapig adható álláskeresési járadék lejárta után mindenkinek lesz munkája ugyanis a számok azt mutatják, hogy rengetegen továbbra sem tudtak elhelyezkedni. Az MNB várakozásai szerint pedig még rosszabb lesz a helyzet, mivel újabb százezres kirúgási hullám fog végig söpörni az országon, ha a kormány nem lép végre valamit érdemben a munkahelyek védelmében.

Az MSZP már a válság kezdete óta azt az álláspontot képviseli, hogy a munkahelyek védelmét, valamint a magyar a kis- és középvállalkozásokat kell támogatni, továbbá a munkájukat elvesztőknek, a fizetéscsökkenést elszenvedőknek azonnali segítséget kell nyújtani.

Gondoskodni kell azokról, akik nehéz helyzetbe kerültek, az MSZP ezért követeli, hogy az álláskeresési támogatást 9 hónapon át folyósítsák, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint. Követeljük a 80%-os bértámogatást! Az elbocsátás előtt álló munkavállalók bérének 80%-át állami támogatásként kell biztosítani 180 ezer forint nettó összegig, a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra.

Mindezek mellett pedig itt az ideje az állami vízfej leeresztésének! Kevesebb államtitkárral és helyettes államtitkárral rengeteg pénzt lehetne átcsoportosítani, ami hozzájárulhatna ahhoz, hogy végre elegen dolgozzanak a közigazgatás azon területein, ahol most égető hiány mutatkozik. Továbbá meg kell szüntetni a különböző mondvacsinált miniszterelnöki és miniszteri biztos pozíciókat, amelyek csupán egyszerű kifizetőhelyként működnek!

MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese

Mandur László búcsúztató

Tisztelt Gyászoló Család! Tisztelt Mindnyájan, akik eljöttetek elkísérni Mandur Lászlót utolsó útjára, és persze megszólítom azokat is, akik innen távol, de lélekben hasonló szomorúsággal és megrendüléssel búcsúznak Lacitól!
2020-10-28 16:53