Népszava | Belföld | népszava interjú
2013. április 30. 08:56

Ha bokszolni hívnak, nem sakkozhatunk

Az MSZP elnök-frakcióvezetője a Népszavának adott interjújában arra emlékeztet, május elseje nemcsak a munka ünnepe, hanem Magyarország európai uniós csatlakozásának is évfordulója. Mesterházy Attila beszél arról is, hogy a demokratikus ellenzéki erők megosztottsága csak Orbán Viktor érdekét szolgálja.


A közvetlen párbeszéd szombaton megkezdődött, s nagy lépést tettek egymás megértése irányába. A szocialisták továbbra is közös jelöltekben, közös listában gondolkodnak, mert csak így lehet maximalizálni a szavazatokat.

- Egy éve, a Magyar Szocialista Párt május elsejei rendezvényén ön azt mondta, hogy nincs mit ünnepelni. És az idén?

- Sajnos nem változott a helyzet. Sőt, súlyosbodtak a problémák. Nőtt a munkanélküliség, csökkent a munkahelyi biztonság, az emberek már tapasztalják, hogy amióta az új Munka törvénykönyve hatályba lépett, azóta többet kell dolgozniuk, sok esetben kevesebb pénzért. Megjelent a dolgozói szegénység, magyarul, akik tisztességgel dolgoznak, azok sem tudnak megélni. Május elseje az európai uniós csatlakozásunknak is évfordulója. De a kormány letért a korábbi konszenzusos európai útról, és a miniszterelnök mindenkivel folyamatosan harcol Európában, ahelyett, hogy barátokat szerezne, szövetségeket kötne és ezáltal a nemzeti érdeket hatékonyabban képviselné. Ezért nem csoda, hogy ők ezt sem ünneplik, mi viszont igen, mert büszkék vagyunk az uniós csatlakozásunkra.

- Korunkban kell egyáltalán ünnepelni május elsején?

- Szerintem igen. Miután a társadalmunk alapja a munka, a teljesítmény, ezt érdemes megünnepelni.

- A szocialista párt mit tud tenni azért, hogy ez a nap valóban újra ünnep legyen?

- Világos baloldali gazdaságpolitikai programot hirdettünk meg, amely a növekedésre és munkahelyteremtésre épül. Magyarországon olyan munkahelyek kellenek, amelyek tisztes bért biztosítanak az embereknek. El kell érni, hogy minden családban legalább egy kereső legyen, aki tisztes bérért dolgozik. Ez a feltétele annak, hogy a családok biztonságban élhessenek.

- Már az idei május elseje is a kampány jegyében zajlik. Mit üzennek ezen a napon szocialisták a választóknak?

- Több száz helyen fogunk az országban ünnepelni. Budapesten lesz a fő esemény, de az egész országban feladata a szocialista aktivistáknak, hogy helyben is szervezzenek fórumokat, beszélgetéseket a munka ünnepén. Több fontos üzenetünk van. Az egyik az, hogy új munkahelyeket fogunk teremteni és tisztességes béreket biztosítunk a dolgozóknak. És mivel munkahelyet leginkább a kis- és közepes vállalkozások tudnak teremteni, őket fogjuk kiemelten támogatni ebben. A másik, hogy esélyteremtő, minőségi oktatást kell adni minden gyereknek. Ezért amit ezen a területen lerombolt a Fidesz, azt újjá kell építeni. Számunkra az oktatás stratégiai ágazat, amelyhez biztosítani kell a forrásokat. Például ezért nyújtunk be olyan törvénymódosítást, amely biztosítja, hogy a felsőoktatásba felvett hallgatók 2014 szeptemberétől tandíjmentesen kezdhessék meg tanulmányaikat. Emellett biztosítjuk minden hallgatónak, hogy külföldön tanulhasson nyelvet három-öt hónapig ösztöndíjjal. De nem lehet szó nélkül elmenni az egészségügy problémái mellett sem. Legelső feladat, hogy meg kell állítani az egészségügyi dolgozók külföldre vándorlását. Ehhez rendezni kell a bérüket, fejleszteni kell a gyógyítás körülményeit, rendbe kell tenni a kórházak finanszírozását, mert csak így kaphat minden beteg megbízható, jó minőségű ellátást. És van még egy nagy társadalmi csoport, akikről a Fidesz sokat beszél, de akikért keveset tesz: a nyugdíjasok. Programunk egyik legfontosabb eleme, hogy a kisnyugdíjasok könnyebb megélhetését biztosítsunk.

- Ha már az idén is kampány van, jövőre, május elsején még inkább az lesz. Csúcsra járnak majd a pártok a választás előtt.

- Valóban. Addigra azonban már világosabban fogjuk látni, hogy mit akarnak a magyar emberek: hatalomban tartani, vagy elzavarni Orbán Viktort. Ilyen egyszerű a kérdés, amire a választások napján a szavazóknak válaszolniuk kell. Hiába folytat milliárdokból propagandakampányt a kormány, az országot járva az emberek azt mondják, hogy évről évre rosszabbul élnek, mint korábban bármikor. Igazából nem is értik, hogy miről beszél a miniszterelnök, amikor óriási sikertörténetet emleget. De azt világosan értik, hogy Orbán csakis saját fideszes klientúrájának kedvez. Az ő kérésükre gátlástalanul osztja újra az állami vagyont és a piacokat, legyen szó földről, vagy éppen tisztességes magyar családok tízezreinek megélhetését biztosító trafikokról.

- Az ellentmondást azonban nyilván ön is érzékeli. Az emberek elégedetlenek, s bár tudjuk, nem közvélemény-kutatást kell nyerni, ám a felmérések mégis azt mutatják, hogy a többség még mindig a Fideszt támogatja.

- Nem, ma a bizonytalanok vannak többségben. Ennek két oka van. Az egyik az eddig soha nem tapasztalt mértékű félelem. Az emberek egyszerűen nem merik megmondani, hogy kire szavaznának. Talán emlékeznek a 2002-es választásokra, amikor még a voksolás napján is azt jelezték a közvélemény-kutatások, hogy a Fidesz biztosan nyer. Aztán másképpen történt. A másik pedig, hogy a bizonytalanok legnagyobb része nem követi napi szinten a politikát, így azt sem látják, hogy az MSZP gyökeresen megváltozott. Ez egy új szocialista párt, új vezetéssel és új politikával. Ráadásul a Fidesz médiatúlsúlyával elérte azt, hogy a választók egy jelentős része az általuk okozott gazdasági problémákért nem őket, hanem a korábbi kormányokat teszi felelőssé. Ahhoz, hogy ezt a képet megváltoztassuk, még több személyes találkozóra lesz szükség, és még intenzívebben kell használni a közösségi médiát is.

- A közvélemény-kutatások szerint nagyon sokan kormányváltást akarnak, de azt mondják, hogy a jelenlegi ellenzékre nem tudnának szavazni. Mit akarnak tenni, hogy változzon a helyzet?

- A feladatunk az, hogy az elégedetlenséget politikai cselekvéssé formáljuk. Ehhez hitet kell adni, megoldást kell nyújtani és világos irányt kell szabni. Én ezt csinálom. Az elmúlt három évben újjáépítettük és megújítottuk az MSZP-t. Tanulva a hibákból, új vezetőkkel, új politikát képviselünk.

- Időről-időre előkerülnek olyan témák, amelyeket megpróbálnak ráhúzni erre az új emberekkel és új politikával szereplő szocialista pártra. A legfrissebb a Portik-Laborc ügy. Mit tudnak ez ellen tenni?

- Éppen azért akarják ezt ránk húzni, mert látják, hogy a mai MSZP már nem azonos a korábbival. Mi az ügy kapcsán a teljes nyilvánosság pártján vagyunk, mert ez fogja leleplezni, hogy az egész nem más, mint a Fidesz újabb aljas manipulációja.

- Az viszont nem kétséges, hogy a választásokig folyamatosan ezt fogják tenni. Ilyen helyzetben hogyan lehet eljuttatni a választókhoz a párt üzeneteit?

- Legjobb védekezés a támadás, ezért nem szabad tovább óvatoskodni. Tudomásul kell venni, hogy ha bokszolni hívják az embert, akkor nem sakkozni kell beülni a ringbe, mert ebben az esetben hamar ki fogják ütni. Eszünk ágában sincs másolni a Fideszt, de nem térhetünk napirendre afölött, hogy nemtelen eszközökkel támadnak. Mi ilyeneket nem akarunk használni, a tisztesség határain belül azonban minden eszközt bevetünk, hogy visszaverjük a támadásokat.

- Korábban azt mondták, hogy május elsejére elkészül a párt programja.

- Akik már eddig is hajlandóak voltak tárgyalni, azokkal az egyeztetéseken túl vagyunk. Sokan azt mondták nekem, hogy a majdani szövetségkötést nem szabad programegyeztetéssel kezdeni, mert így képtelenség lesz megállapodni. Az élet rácáfolt erre és kiderült, hogy nekünk volt igazunk. A tárgyalási fordulókat ugyanis olyan megállapodásokkal zártuk, amelyekkel a résztvevők szinte száz százalékban egyetértettek. Elkészült a program, amely olyan terv Magyarország számára, ami mögött már nem csak a MSZP támogatása van, hanem sokkal szélesebb a konszenzus. Ez lehetővé teszi, hogy az új kormánynak ne kelljen 100 nap türelmi időt kérni ahhoz, hogy a Fidesz által szétvert gazdaságban, társadalompolitikában és a jogállam területén hozzákezdjen az újjáépítéshez.

- Az ellenzéki összefogás leglényegesebb kérdései azonban e pillanatban még hátra vannak. Ezzel hogy állnak?

- Mi azt mondtuk, hogy azonnal el kell kezdeni tárgyalni, mert az emberek ezt várják, ezt diktálja a politikai érdekünk és a józan ész is. Értjük a különböző taktikázásokat, egy ideig ez még helyes is volt, de mert a Fidesz elkezdte a kampányt, a választók most már azt szeretnénk látni, hogyan fognak együttműködni a demokratikus ellenzéki erők. Ezért örömmel vettük, amikor Bajnai Gordon négy hónap után végre érdemben válaszolt a felhívásunkra. Hiszem, hogy az összefogás képes katalizálni a szavazókat. Lendületet ad, ám azt is tudni kell, hogy ez csupán szükséges, de nem elégséges feltétel a választások megnyeréséhez. Sok feladatot kell még ezen kívül elvégeznünk, éppen ezért minél később fogunk össze, annál nehezebben tudjuk elvégezni a szükséges feladatokat.

- Szombaton azonban már új fejezet kezdetéről beszélt, miután a választmány ülésen négypontos megállapodást kötöttek Bajnai Gordonnal.

- A közvetlen párbeszéd valóban megkezdődött. Ezzel megtettük az első lépést az együttműködés felé. Egyetértünk abban, hogy az Orbán-rendszer leváltása nemzeti érdek, a választási győzelem előfeltétele pedig az ellenzéki összefogás. Abban állapodtunk meg, hogy 2014-ben választókerületenként egyetlen közös demokratikus jelöltet indítunk a Fidesszel szemben, de addig is az időközi választásokon egymással egyeztetve állítunk jelölteket és így kampányolunk. Önálló politikai akcióinkkal nem gyengítjük a másikat, egymás rovására nem toborozunk tagokat, nem választunk ki jelölteket. Szombaton nagy lépést tettünk egymás megértése irányába. A menetrend világos, először közös program kell, azután közös jelöltek és végül meg kell találni a közös miniszterelnök-jelöltet.

- Bajnai Gordon jelezte, hogy nem akar taktikázni és felidézte, hogy kormányfőként már jól együttműködött a szocialistákkal.

- Valóban, együtt csináltunk végig egy nehéz időszakot, aminek megvolt az eredménye. Persze voltak kisebb-nagyobb vitáink, de ez természetes. Az együttműködésre most is szükség van, ezért hívtam meg a választmányi ülésre. A jövő évi választás azért is történelmi jelentőségű, mert ha a demokratikus ellenzék veszít, az egész ország veszíteni fog. Nem csak Orbán Viktort, hanem rendszerét is kell váltani és ehhez mi már kész baloldali programmal rendelkezünk, amelynek alapelve az igazságosság. Bajnai Gordonnal közösen kell megszólítanunk a bizonytalanokat, s remélem, az E-14 kiegészíti a szavazóbázisunkat, új szavazókat hoz az ellenzéki közösségbe. Mi továbbra is közös jelöltekben, közös listában gondolkodunk, mert csak így lehet maximalizálni a szavazatokat. Meg kell mutatnunk a még bizonytalan embereknek, hogy le lehet váltani a jelenlegi kormányt és helyébe jobb jöhet.

- Van határideje a további megállapodásnak?

- Formálisan nincs, csak a józan ész, az ország érdeke és a politikai szükségszerűség diktálja a határidőt. Hiszen a demokratikus ellenzéki erők megosztottsága csak Orbán Viktor érdekét szolgálja.Fazekas Ágnes, Sebes György / Népszava